Naslovna Turizam Vlada Vojvodine uložila skoro milion evra u razvoj vinarija u pokrajini

Vlada Vojvodine uložila skoro milion evra u razvoj vinarija u pokrajini

PODELI
Foto: Thinkstock

Vlada AP Vojvodina nastaviće da finansijski podržava razvoj vinarstva i vinogradarstva i da promoviše Vojvodinu kao perspektivni vinski region Evrope, rečeno je na Drugom salonu vina Vojvodine u Beogradu, u organizaciji Udruženja proizvođača grožđa i vina “Srem – Fruška Gora” a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu i turizam Vlade Vojvodine.

– U poslednje dve godine Vlada Vojvodine uložila je, kroz subvencije, skoro milion evra u razvoj 44 vinarije iz ove pokrajine. Imamo još jednu, treuntno aktuelnu liniju finansiranja za vinare mlađe od 40 godina koji mogu dobiti 1,5 mil dinara za kupovinu zasada. Želimo da na taj način podržimo mlade poljoprivrednike koji nameravaju da se ozbiljno bave razvojem vinarstva i vinogradarstva – rekao je Vuk Radojević, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Vlade AP Vojvodina, otvarajući Drugi salon vina Vojvodine u Beogradu. On je istakao da će Vlada Vojvodine nastaviti da podržava ovu granu poljoprivrede i pomaže u brendiranju vinskih regija.
Gordan Bašić, predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina Srem – Fruška Gora istakao je da će uskoro vina iz ovog područja dobiti geografsku oznaku kvaliteta, jer je u toku završna faza procedure za dobijanje ovog sertifikata. Polovina od 150 registrovanih vinarija u Vojvodini je iz Srema, gotovo polovina od 5000 hektara pod vinogradima je, takođe, u ovoj regiji Vojvodine pa je sasvim logično da vina sa Fruške Gore, kao najveće vinske regije u Srbiji, prva i dobiju oznaku geografskog porekla. U cilju promocije vina i vinarija iz ove regije Udruženje je napravilo i aplikaciju Fruška GoWine, koja sadrži interaktivnu mapu na kojoj je obeleženo 38 vinarija sa Fruške Gore, članica Udruženja.
Na Drugom salonu vina Vojvodine u BeogradU je predstavljeno 25 vinarija a posetioci su imali prilike i da učestvuju na radionicama na kojima su, uz stručno vođenje somelijera i vinskih kritičara, saznaju više o predstavljenim vinima.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here