Naslovna Srbija VMA reaguje na članak o smrti devojke iz Rume koja je UMRLA...

VMA reaguje na članak o smrti devojke iz Rume koja je UMRLA TOKOM ISPITIVANJA NOVOG LEKA!

PODELI

U tekstu  “Umrla tokom ispitivanja novog leka”, objavljenom 8. maja 2018, jednostrano su izneti samo lični stavovi i sumnje roditelja na osnovu kojih su izgrađene ozbiljne optužbe na rad lekara VMA dr Dina Tarabara i dr Tanje Pecelj Bročić, čime je naneta šteta ovoj ustanovi, doktorima i Vojsci Srbije, navodi se u reagovanju Uprave VMA na ovaj članak.

– Imamo razumevanje za osećanja roditelja kojima je, nažalost, preminula kćer, ali molimo da se javnosti predoče kompletne informacije, navodi Uprava VMA.

– Naša, nažalost, preminula pacijentkinja Katarina Pavlović je u Klinici za gastroenterologiju VMA lečena zbog ulceroznog kolitisa od 2012. do početka maja 2016. Standardna terapija nije dala adekvatne rezultate. Prema nalazu Komisije za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada od 10. novembra 2016. godine, predloženo je hirurško lečenje, što je Katarina odbila.

Katarina je preminula 3. maja 2016. u 14.30 na VMA, gde je hitno primljena zbog gubitka svesti. Odmah je, tvrde u VMA, naložena klinička obdukcija, a u njenom nalazu je navedeno da je smrt nastupila kao posledica akutne plućne tromboembolije.

ODBIJALA OPERACIJU
Uprava VMA ukazuje na to da je pacijentkinja operisana septembra 2012, kada joj je odstranjen jajnik zbog mucinoznog cistadenoma. Zbog straha od steriliteta, “odbijala je sve preporuke za hiruršku intervenciju, kako pre ulaska u studiju, tako i posle pregleda u februarau 2016, kada je takođe odbila operaciju i svojim potpisom svojevoljno nastavila učešće u kliničkoj studiji”.

– Od poslednje kolonoskopije 8. februara 2016. do smrtnog ishoda bolesnica se nijednom nije žalilala na pogoršanje ulceroznog kolitisa, a obdukcioni nalaz je jasno ukazao na to da nije bilo nijednog znaka na sluznici creva koji bi se mogao povezati sa smrtnim ishodom, već da se radi o masivnoj tromboemboliji pluća kao uzroku smrti – stoji u reagovanju.

U VMA dalje ukazuju da je lek “imuran” standardna terapija ove bolesti i da nema neželjenih dejsatva koja bi se u bilo kojem smislu povezala s tromboembolijom pluća. Katarina je, navode, već pila ovaj lek dve godine bez ikakvih neželjenih efekata, i po dizajnu studije je isključen da ne bi maskirao efekat ispitivanog leka, a ne zbog potencijalno neželjenih efekata.

– Proceduralnim propustom je samo za jedan mesec (februar 2016) prepisan lek “imuran”, koji nije bio u dizajnu studije, ali nije imao nikakav nepovoljan efekat na tok bolesti – navodi se u reagovanju.

U reagovanju se navodi da ne postoji mogućnost povezanosti eksperimentalnog leka testiranog u studiji sa posledičnom tromboembolijom pluća, jer je reč o leku koji deluje samo na nivou sluznice creva. U studiji je “učestvovalo još 10 pacijenata i niko nije imao neželjene efekte primene ovog leka”.

Dr Dino Tarabar 

Posle tragične smrti Katarine Pavlović, navode u VMA, formirana je komisija za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada. Po prijavi roditelja, o slučaju je raspravljao Etički odbor Lekarske komore Srbije, i 23. aprila 2018. godine odbio je prijavu kao neosnovanu. Sprovedena je i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju VMA po nalogu Ministarstva zdravlja, kojem se obratila majka pokojne Katarine.

– U toku ispitivanja i lečenja sada pokojne Katarine Pavlović preduzete su sve medicinske mere i postupci u skladu sa doktrinarnim stavovima i uputstvima. Uvidom u medicinsku dokumentaciju zaključeno je da tok bolesti pacijentkinje od početka primene studijskog leka nije zahtevao hospitalizaciju. Činjenica je da je napravljen administrativni propust prilikom poslednje endoskopske kontrole, kada ordinirajući lekar nije zabeležio svoj predlog za hiruršku intervenciju – citira VMA zaključak nadzora.

Povodom ovog slučaja eksternu kontrolu je sproveo i nezavisni međunardni ODIT 24. i 25. avgusta 2016, koji je uvidom u dokumentaciju doneo zvaničan izveštaj u kojem se navodi da nije bilo nikakve greške u sprovođenju studije, navodi VMA.

novosti.rs/B. Radivojević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here