Naslovna Srem Ruma Voćare ne raduje cena jabuke

Voćare ne raduje cena jabuke

Foto:istock

Uprkos ne baš povoljnim agroekološkim uslovima, ovogodišnji rod i kvalitet domaće jabuke je zadovoljavajući. Ono što ne raduje voćare je cena po kojoj se otkupljuje jabuka, a ona iznosi od 25 do 30 dinara za kilogram.

Procenjuje se da bi ukupan rod jabuka u Srbiji, iz ove proizvodne sezone, mogao da iznosi preko 500 hiljada tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Ristića iz Neradina gaji voće na 22 jutra, od čega je 12 jutara pod breskvom, a 10 pod jabukom. Kod jabuke zastupljene su različite sorte – zlatni delišes, jonaprinc, ajdared i greni smit. Domaćini su zadovoljni rodom i kvalitetom jabuke, ali ne i njenom otkupnom cenom.

Iz ugla stručnjaka, profesora dr Nenada Magazina sa Poljoprivrdnog fakulteta u Novom Sadu, iz ove godine Srbija će imati i kvalitetan rod i zadovoljavajući prinos jabuke kao voćne vrste. On potvrđuje da je niska otkupna cena domaće jabuke.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćeg voća, a jedno od njih je i tržište Indonezije.

Prošle godine po raspoloživim podacima sa površine od preko 26 hiljada hektara pod jabukom proizvedeno je preko 489 hiljada tona a za ovu godinu, a očekuje se da bi ukupan rod te voćne vrste mogao da iznosi nešto više od 500 hiljada tona.

Prethodna vestTomsin Agro u Rumi gradi silose za skladištenje žitarica
Sledeća vestNaučnici otkrivaju koje je idealno vreme za odlazak na spavanje ako želite da imate zdravo srce?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here