Naslovna Život Voće i povrće je povezano sa boljim pamćenjem kod muškaraca

Voće i povrće je povezano sa boljim pamćenjem kod muškaraca

PODELI
Foto: RTV

Naučnici su povezali nekoliko vrsta proizvoda- uključujući lisnato zelenilo, narandžasto i crveno povrće, bobice i sok od narandže- sa boljom memorijom.

Istraživači sa Harvarda su otkrili da su muškarci koji su konzumirali to voće i povrće tokom 20 godina verovatnije imali bolje memorijske sposobnosti od svojih kolega koji su ih izbegavali.

Studija je pratila 27.800 muškaraca na zdravstvenim poslovima tokom 20 godina i svake četiri godine ih ispitivali o njihovoj ishrani i drugim zdravstvenim tegobama.

Pred kraj studije, istraživači su počeli da im postavljaju pitanja o njihovom pamćenju, npr. “Da li imate problema sa pamćenjem najjednostavnijih stvari, poput spiska za kupovinu?”.

Učesnici su razvrstani u 5 kategorija, na osnovu toga koliko porcija voća i povrća dobija dnevno, od šest obroka u najzdravijoj grupi do samo dve porcije na drugom kraju spektra.

Oni koji su imali šest obroka dnevno koji su uključivali voće i povrće imali su 34 posto manje šanse da će biti zaboravni, a rezultati su bili još bolji ako su muškarci jeli povrće bogato karotenoidima, kao što su šargarepe, bundeve i spanać.

Štaviše, oni koji su često pili sok od narandže imali su 47 posto manje šansi da postanu zaboravni, u poređenju sa onim koji su ga pili samo jednom mesečno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here