Naslovna Magazin Zdravlje Vodič kroz vitamin D: Vitamin i hormon neophodan za zdrave telesne funkcije

Vodič kroz vitamin D: Vitamin i hormon neophodan za zdrave telesne funkcije

PODELI

Nedostatak vitamina D i dalje postoji kod više od polovine stanovništva, uprkos tome što se mnogo govori o njemu.

Često nazivan “vitaminom sunčeve svetlosti”, vitamin D uglavnom ulazi u naša tela putem sunca koje koža apsorbuje i pretvara u upotrebljiv oblik holesterola. Malo vitamina D možemo dobiti i iz hrane.

Ovaj vitamin je posebno važan za gotovo svaki telesni sistem i funkciju, uključujući mišićno-koščani, bubrežni, endokrilni i kardiovaskularni.

Pokazano je da optimalni nivoi vitamina D pozitivno utiču na urođeni i adaptivni imuni sistem na različite načine, uključujući pojačavanje genetske ekspresije belih krvnih zrnaca, pomažući imunološkom sistemu da se prilagodi.

Verovatno ste znali da je vitamin D dobar za kosti. Ali, kako tačno? Odgovor leži u načinu na koji nam pomaže da apsorbujemo kalcijum, strukturni element naših kostiju. U tankom crevu vitamin D deluje na izbacivanje kalcijuma koji konzumiramo iz hrane u krvotok. Održavanje adekvatnih nivoa kalcijuma i vitamina D tokom života, kao deo dobro izbalansirane ishrane, može smanjiti rizik od osteoporoze.

Vitamin D je odgovoran za do 3 posto onoga što je poznato kao “transkripcija gena”, procesa u kojem se vaši nasleđeni geni izražavaju ili aktiviraju. Drugim rečima, vitamin D štiti vaše gene, sprečavajući akutne i hronične bolesti i održavajući celokupno zdravlje organizma.

Trudnoća, rođenje i briga o novoj bebi zahtevaju povećanu količinu hormona stresa, nedostatak sna i izdržljivost. Ovo stavlja veliko opterećenje telesne hormonalne ravnoteže i rezerve hranljivih sastojaka, što često rezultuje kompromitovanom štitnjačom. Briga o vašoj štitnoj žlezdi pre, tokom i nakon trudnoće i zdravi oporavak od porođaja, znači dovoljan unos vitamina D.

KOŽA, SUNČEVI ZRACI I VITAMIN D

Onima koji imaju svetliju kožu za dovoljan unos vitamina D treba 10 do 15 minuta svakog dana izlaganja suncu.

Oni sa prirodno preplanulom kožom mogu da se sunčaju bez zaštite između 15 i 20 minuta.

Prema iskustvu i preporukama lekara, najbolje je umereno izlaganje suncu za dobijanje ovog vitamina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here