Naslovna Vojvodina Vojvođanske opštine odskaču s investicijama

Vojvođanske opštine odskaču s investicijama

PODELI

Vojvodina, Srem i lokalne samouprave, poput Sremske Mitrovice, Inđije, Zrenjanina, Sombora, Pančeva, Rume i Stare Pazove godinama unazad pozicionirani među 10 najboljih evropskih regiona i gradova za investiranje na listi Fajnenšel Tajmsa.
Svaka peta opština u Vojvodini privukla je u proteklih pet godina više od 10 investicija, a još četvrtina između četiri i 10, po čemu odskaču u odnosu na prosek cele zemlje, pokazalo je istraživanje NALED-a.

Vojvođanski gradovi i opštine nastoje da sistemski pristupaju ekonomskom razvoju, čak 97 odsto ima dugoročnu strategiju razvoja i opredelilo se za podsticanje investicija u poljoprivredu, mašinsku i tekstilnu industriju, kao i ugostiteljstvo.

Dobra vest je i to, kako se navodi u saopštenju NALED-a, da je 89 posto opština formiralo kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER), ali njihov značaj u lokalnoj upravi nije dovoljno istaknut.

S druge strane, gotovo polovina nije oformila privredni savet, u okviru kojeg bi zajedno s privredom tražili rešenja za unapređenje uslova za poslovanje s obzirom na to da su lokalne kompanije njihovi najbolji promoteri.

„Potencijali Vojvodine su neuporedivo veći od stepena njihove iskorišćenosti, ali i od percepcije koju o njima imaju potencijalni investitori i to želimo da menjamo i već smo počeli stavljajući među prioritete podršku razvoju svih delova pokrajine”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanom događaju povodom završetka projekta, koji su realizovali NALED i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Projekat je predvideo promociju razvojnih potencijala Vojvodine, a u fokus stavlja značaj sektorskog pristupa u privlačenju investitora, kao i jačanje struktura u lokalnoj administraciji za bavljenje tim poslom, u čemu može da im pomogne Program certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Od 83 odsto vojvođanskih opština koje poznaju ovaj program, sve su istakle da bi bilo veoma korisno ili donekle korisno da uđu u proces certifikacije.

Članica UO NALED-a i direktorka kompanije Gorenje Stanka Pejanović istakla je su Vojvodina, Srem i lokalne samouprave, poput Sremske Mitrovice, Inđije, Zrenjanina, Sombora, Pančeva, Rume i Stare Pazove godinama unazad pozicionirani među 10 najboljih evropskih regiona i gradova za investiranje na listi Fajnenšel Tajmsa.

„Zajedničko im je da su prošli BFC SEE program koji sprovode NALED i partnerske institucije u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori”, navela je Pejanović.

Prema njenim rečima, BFC SEE program je instrument za unapređenje rada lokalne administracije u cilju stvaranja uslova za poslovanje privrede i privlačenje investicija u skladu sa najboljim međunarodnim praksama.

Akcenat stavlja na sistemski pristup tom poslu kroz ispunjavanje niza kriterijuma, od usvajanja strategije razvoja, formiranja kancelarije za LER i privrednog saveta do pružanja efikasnih usluga i ažurnih informacija investitorima.

Brojke pokazuju da su certifikovane vojvođanske samouprave u proseku privukle sedam investicija, a necertifikovane tek 3,3. U prošloj godini dobile su četiri ili više pisama o zainteresovanosti investitora što je slučaj tek u trećini opština koje ne poseduju certifikat.

Iskustva sa certifikacijom na skupu su predstavili čelnici Novog Sada, Sombora i Rume koji su svoj potencijal prepoznali u IT, poljoprivredi i automobilskoj industriji.

Zahvaljujući projektu, ulaz u njihove gradove, kao i lokacije kod aerodroma „Nikola Tesla” i duž autoputa Novi Sad-Beograd krasiće table koje promovišu Vojvodinu i ove tri lokalne samouprave kao sredine po meri privrede, navodi se u saopštenju NALED-a. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here