Naslovna Vojvodina Vojvodina ponovo prednjači po broju neispravnih javnih vodovoda

Vojvodina ponovo prednjači po broju neispravnih javnih vodovoda

PODELI

Najveći procenat vode sa javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom, mikrobiološkom i udruženom neispravnošću na teritoriji Srbije je ponovo u Vojvodini, pokazuju ispitivanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Srednjebanatskoj, Severnobanatskoj i Severnobačkoj oblasti nijedan javni vodovod nije u potpunosti ispravan. Na teritoriji pokrajine samo deset vodovoda je ispravno, šest je okarakterisano sa fizičko-hemijskom neispravnošću, šest je mikrobiološki neispravno, dok je čak 21 vodovod sa udruženom neispravnošću.  Izveštaj “Batuta” za 2019. godinu pokazuje da je voda iz vodovoda ispravna u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Apatinu, Odžacima, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Pančevu, Opovu i Kovinu. U odnosu na 2018. godinu kada je bilo devet ispravnih javnih vodovoda, ovo predstavlja neznatno poboljšanje. Na listi opština sa ispravnom pijaćom vodom zadržali su se Novi Sad, Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija, Pančevo i Kovin, dok su Beočin, Vrbas i Bečej u 2019. godini imali pogoršanje kvaliteta pijaće vode.  

Od ukupnog broja vodovoda na teritoriji cele Srbije sa fizičko-hemijskom neispravnošću, čak 64,7 odsto nalazi se u Vojvodini. Stopostotna fizičko-hemijska neispravnost ustanovljena je u Bačkom Petrovcu, Temerinu, Senti i Žitištu, a stanje je neznatno bolje u Adi i Sečnju.  Vojvodina prednjači i kada je mikrobiološka neispravnost u pitanju, pa je tako 54,5 odsto mikrobiološki neispravnih vodovoda u pokrajini. Procenti mikrobiološke neispravnosti su znatno niži i ne prelaze 12,4 odsto koliko je u Vršcu. Mikrobiološka neispravnost vode utvrđena je i u Bačkoj Topoli, Somboru, Bečeju, Beočinu i Vrbasu. 

 Vojvodina je apsolutni rekorder kada su u pitanju vodovodi sa udruženom neispravnošću. Čak 84 odsto od ukupnog broja takvih vodovoda nalazi se u pokrajini. Opštine čiji vodovodi su neispravni i mikrobiološki i fizičko-hemijski su Mali Iđoš, Subotica, Kula, Crvenka, Titel, Bač, Srbobran, Žabalj, Kikinda, Novi Kneževac, Čoka, Kanjiža, Zrenjanin, Novi Bečej, Nova Crnja, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Plandište, Šid i Stara Pazova. Od toga, stopostotna fizičko-hemijska neispravnost utvrđena je u Titelu, Baču, Srbobranu, Žablju i Kikindi. U Titelu je visoka i mikrobiološka neispravnost koja iznosi 72,7 odsto. 

 U Novom Kneževcu i u Subotici utvrđeno je i prisustvo arsena u vodovodu.  Zrenjanin, koji već decenijama ima problem sa pijaćom vodom, i dalje beleži visok procenat fizičko-hemijske neispravnosti (96 odsto), a prisutna je i mikrobiološka neispravnost od 18,9 odsto.  Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se, posle jednogodišnjeg praćenja, voda sa više od pet odsto mikrobiološki neispravnih uzoraka, odnosno više od 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka smatra zdravstveno neispravnom.

Termin “udružena neispravnost vode” usvojen je za vodu sa iznad pet odsto mikrobiološki i 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj bakterija u vazduhu i bakterija fekalnog porekla. 

 Kao dokazane opasnosti po zdravlje ljudi koji konzumiraju vodu koja je fizičko-hemijski ili mikrobiološki neispravna, posebno osetljive populacije, izdvajaju se prisustvo mikroorganizama pokazatelja fekalnog zagađenja i povećana koncentracija arsena, navodi se u ranijem istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here