Naslovna Vojvodina Vojvodini nedostaje gotovo 200.000 stabala drveća

Vojvodini nedostaje gotovo 200.000 stabala drveća

PODELI

Manje od 7% teritorije AP Vojvodina pokriveno je šumom, odnosno 140.000 hektara zauzimaju šume. Ovo su zvanični podaci koji se mogu naći na sajtu JP Vojvodinašume. Kako bi pošumljenost bila u skladu sa standardima razvijenih zemalja, a pogotovo kad se uzmu u obzir klimatske promene i zaštita obradivih zemljišta, potrebno je podići oko 170.000 hektara novih zasada.

U 6,4% teritorije Vojvodine koja je pod krošnjama spadaju i veliki šumski kompleksi poput Fruške Gore, Deliblatske peščare i Vršačkih planina. Ako se izuzmu ovi šumski predeli, većina gradova u Vojvodini gotovo je u potpunosti ogoljena.

– Ako imamo u vidu da šume zauzimaju 27% ukupne teritorije Srbije, kao i da je čak 60% Slovenije pošumljeno, onda bi nadležni organi morali da pomognu podizanju novih šuma – istakla je Marta Takač, direktorka Javnog preduzeća Vojvodinašume.

Ona je naglasila da su projekti za pošumljavanje već pripremljeni, ali najveći problem predstavlja finansiranje tog obimnog posla.

Preduzeće Vojvodinašume svojim sredstvima godišnje podigne oko 2.000 hektara i to ih košta od 500 do 600 miliona dinara, što je predstavlja veliki izdatak, te nemaju prostora za veće poduhvate.

Evropski standardi propisuju da optimalna površina pod šumom treba da bude 0,16 hektara po stanovniku. Prema ovom standardu i broju stanovnika, u Vojvodini bi 308.000 hektara trebalo da bude pod šumom.Ovaj standard trenutno ni upola nije zadovoljen. Nedostatak šumskih pojaseva čini poljoprivredi veliku štetu, a sama svest o značaju ovog problema je niska. Zasadi ublažavaju klimatske ekstreme, menjaju način strujanja vazduha, smanjuju brzinu vetra i na još mnogo načina pozitivno utiču na celokupno okruženje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here