Naslovna Srem Volonteri iz 10 zemalja čiste Obedsku baru

Volonteri iz 10 zemalja čiste Obedsku baru

PODELI

Okupljanjem 14 volontera iz celog sveta u Etno kući “Putnik” u Kupinovu, u nedelju 18. avgusta, započeo je 22. Međunarodni volonterski ekološki kamp “Obedska bara 2019”. I ove godine Kamp realizuju Udruženje građana „Zeleni pogled“ iz Kupinova i Mladi istraživači Srbije, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a partneri na projektu su Turistička organizacija Opštine Pećinci, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i JP Vojvodinašume.

Kako nam je rekao Perica Odobašić, predsednik Udruženja građana „Zeleni pogled“ iz Kupinova i jedan od organizatora, značaj ekološkog kampa je višestruk jer se svake godine tokom trajanja kampa očisti velika površina rastinja uz Obedsku baru, što za cilj ima pre svega očuvanje vlažnih livada i otvorenih površina koja su staništa i hranilišta ptica u Specijalnom rezervatu prirode.

“Više od dve decenije, u radu Ekološkog kampa učestvovalo je preko 300 volontera iz 25 zemalja sveta, kao i brojni volonteri iz Srbije, a rezultat njihovog rada je više nego očigledan, jer se u poslednjih nekoliko godina posle više od 60 godina od kada je nestao sa Obedske bare vratio najpre crni Ibis, zatim čaplja kašikara posle 30 godina i beli Ibis, poznat pod nazivom čaplja govedarka, koji nije boravio u Specijalnom rezervatu prirode više od 130 godina” – rekao je Odobašić.

Volonteri iz Rusije, Japana, Meksika, Španije, Kine, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i Srbije, počeli su tokom jučerašnjeg dana da rade na uklanjanju i spaljivanju rastinja na lokalitetu oko manastira Obed – crkva Majke Angeline, a po rečima Odobašića, do subote 31. avgusta kada se završava kamp, radiće i na drugim lokalitetima.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here