Naslovna Magazin Auto VOZAČI OPREZ! Narednih dana pojačane kontrole!

VOZAČI OPREZ! Narednih dana pojačane kontrole!

PODELI
Foto: Novosti.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave saobraćajne policije sprovde do 17. marta pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

AKCIJA MUP-a U STAROJ PAZOVI: Zaplenjena marihuana, uhapšen osumnjičeni

Ova međunarodna akcija je počela juče u svih 29 država koje su članice organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija), saopštio je MUP.

Pripadnici saobraćajne policije će sprovesti pojačanu kontrolu usmerenu, pre svega, na sankcionisanje vozača koji ne koriste sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i onim vozačima koji decu prevoze na nepropisan način.

Prema rezultatima najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim sedištima svega 12 procenata.

UHAPŠEN DILER IZ INĐIJE!

Takođe, prema podacima ove Agencije, oko 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

Od početka 2019. godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima, poginulo je 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila, navodi se u saopštenju.

Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu 3. aprila 2018. godine, kazna za nevezivanje pojasa je 10.000 dinara.

Ruma: Oprez za bicikliste u saobraćaju

Prema ovom zakonu, velike kazne prete onima koji ne prevoze decu na adekvatan način, tj. u auto-sedištima. Zaprećene su kazne od 100.000 do 120.000 dinara, oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje osam meseci, od 13 do 15 kaznenih poena, naravno u zavisnosti od težine prekršaja.

Zakon jasno kaže da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete niže od 135 centimetara prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here