Naslovna Magazin Auto VOZAČI, SPREMITE KLIMU ZA LETO: Evo koliko će vas koštati ako se...

VOZAČI, SPREMITE KLIMU ZA LETO: Evo koliko će vas koštati ako se pokvari

PODELI

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela, ako planirate putovanje automobilom, klima uređaj je gotovo neophodan. Kako biste osigurali ugodnu vožnju u toku putovanja, preduzmite sledeće korake.

Konsultovali smo se sa stručnjacima koji često imaju posla sa neispravnim automobilima, bez obzira da li je reč o Meredesu, Tojoti ili je u pitanju otkup Fiat automobila. Ovo su njihove preporuke.

Najpre bi trebalo da uključite klima uređaj i isprobate da li hladi u željenoj meri, najbolje je ako imate digitalni merač temperature, ali poslužiće i običan termometar. Proverite da li ventilator radi na svim brzinama. Obratite pažnju da li se čuju neki čudni zvukovi, to ukazuje na problem u radu.

Ukoliko se javi neka promena u radu, najbolje rešenje vam je da posetite neki od proverenih servisa za auto klimu. Izbegavajte servise koji nude jeftine popravke, ili one koje nude punjenje za 2.000 dinara. Dobro se raspitajte, svačega ima po našim servisima.

Ako sve funckioniše ispravno, pripremili smo savete za pravilnu upotrebu i održavanje klima uređaja.

Zaštita automobila od sunca

Ne moramo da kažemo da bi najbolje bilo da parkirate automobil u hladu, to svi znamo. Isto tako znamo da to nije uvek moguće. Sigurno ste viđali automobile sa onim srebrnim tablama. Ako se pitate čemu oni služe, to su štitnici koji reflektuju sunčeve zrake i smanjuju temperaturu u kolima i do 10 stepeni. Automobil u kojem su postavljeni štitnici će se brže rashladiti od onog bez.

Pravilno rashlađivanje automobila

Ključna stvar za što brže hlađenje zagrejanog automobila je da se zagrejani vazduh izbaci iz automobila. Najbrži način da ovo postignete je da otvorite sva vrata na automobilu pre nego što uđete. Nakon što prvi talas vrelog vazduha izađe iz automobila spremni ste za drugi korak. Startujte automobil, otvorite prozore i uključite klimu na najjače sa podešavanjem uvlačenja spoljnog vazduha. Neka ventilator duva najvećom brzinom, a svež vazduh usmerite da duva kroz otvore koji su što bliže prozorima.

Upotreba klime na putu

Kada je vreo vazduh izbačen iz automobila, zatvorite prozore i uključite podešavanje za recirkulaciju vazduha. Nemojte da ventilator duva direktno u vaše lice već podesite da duva na dole i ka vetrobranu.

Često možete da čujete da podesite klimu za do 10 stepeni nižu temperaturu od spoljne, to ne znači da treba da podesite na 30, ako je napolju 40. Podesite koliko vam odgovara, a ono što je bitno je da pri izlasku iz automobila ne doživite temperaturni šok. Zato povećajte temperaturu ili ugasite klimu na 20 minuta pre nego što stignete na destinaciju i uključite ventilaciju.

Bitno je da uključite ventilaciju iz razloga što se tokom rada klime u isparivaču stvara vlaga, a to su idealni uslovi za razvoj bakterija i mikroorganizama koji mogu nepovoljno uticati na zdravlje. Ventilacija će osušiti isparivač i znatno usporiti razvoj bakterija.

Ako se oseća neprijatan miris, to je znak da treba očistiti i izvršiti dezinfekciju klime. Ovo možete uraditi i sami, ali obratite pažnju na uputstva koja su naznačena na sredstvima u ovu namenu. Nepravilna upotreba može dovesti do većeg oštećenja. Ako se neprijatan miris i dalje oseća, definitivno je vreme za servis.

Nemojte čekati leto da upalite klimu, redovno palite klima uređaj svake nedelje, kako bi ceo sistem bio podmazan.

Kada raditi servis klime i koliko košta?

Pravilna upotreba klime i održavanje će obezbediti funkcionisanje tokom celog radnog veka automobila. Klima je zatvoren sistem, baš kao i kućni frižider. Ne bi trebalo raditi nikakve popravke ako sve funkcioniše. Poštujte savete za pravilnu upotrebu, jer popravka klime može koštati i do 1.000 evra!

Menjajte filtere klime i kabine na preporučeni interval od 10 do 15.000 kilometara ili proverite u uputstvu proizvođača. Možete i sami pogledati stanje filtera, ako je papir za filtriranje jako prljav, onda je vreme za promenu.

Klima uređaj u automobilu nije luksuz, već potreba. U Izraelu je zakonom zabranjeno voziti automobil bez klime, zbog uticaja koji velika temperatura u vozilu ima na bezbednost saobraćaja. Radi vaše sigurnosti i zdravlja, osigurajte ispravnost klima uređaja.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here