Naslovna Posao Vraćanje starog sjaja – Počelo uređenje Doma vojske

Vraćanje starog sjaja – Počelo uređenje Doma vojske

PODELI

“Posle dugo godina čekanja, rekao bih i decenija, počeli su radovi na obnovi rumskog arhitektonskog simbola – Doma vojske. Posao koji svi Rumljani željno iščekuju, da napokon ovaj, nekada reprezentativni objekat po kome je naš grad prepoznatljiv, da ponovo zablista starim sjajem, da ukrasi i prometnu raskrnicu i čitav grad”, izjavio je Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma, koji je danas obišao radove.

Uređenje ili bolje reći restauracija nepokretnog kulturnog dobra kakav je bez sumnje objekat Dom vojske podrazumeva kompletnu rekonstrukciju spoljašnjosti i unutrašnjosti objekta: zidarske, stolarske, bravarske, limarske, keramičarske, tesarske, fasaderske i molerske radove, uređenje dvorišta, rekonstrukciju hidrotehničkih, elektroenergetskih,telekomunikacionih i mašinskih instalacija, zaštitu od požara, a sve će nadgledati i Zavod za zaštitu spomenika kulture, uz čije smernice je projekat rekonstrukcije i izrađen.

Posao je poveren firmi GP ASING D.O.O. iz Beograda, a vrednost radova koje finansira Opština Ruma je nešto preko 47 miliona dinara.

“Danas sam se uverio koliko je ovo bio zapušten objekat, decenijama je propadao, dovoljno je samo pogledati količinu smeća i otpada, koji ovi ljudi krče već sedam dana, da se stekne jasna slika da je totalna rekonstrukcija neophodna. Cilj nam je da zgrada koje se rado sećaju svi Rumljani, svi gosti koji su dolazili u naš grad, a koja je tri ili četiri decenija propadala, ponovo bude uređena, da bude ponos svih nas. Cena na tenderu je dosta dobra s obzirom na stanje objekta”, ocenio je predsednik Mančić osvrnuvši se i na rokove za završetak kompleksnog posla uređenja objekta.

“Planirani rok za završetak radova je 15. novembar. Sam početak radova je kasnio zbog žalbe drugoplasiranog ponuđača. Čekali smo tri meseca da Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki potvrdi da je naša odluka da posao poverimo firmi GP ASING D.O.O. iz Beograda ispravna. Dakle, dinamika je nešto izmenjena jer su tri meseca već izgubljena, no, imaćemo razumevanja za realno pomeranje roka, ipak, verujem da će se većina radova, ako ne i svi završiti do kraja godine. Reč je o obimnom poslu, u razgovoru sa izvođačem vidim da su i oni optimisti, stoga verujem da će ovaj rumski biser opet zasijati već ove godine”, poručio je predsednik Mančić.

Opština Ruma je već isplatila Ministarstvu odbrane tri godišnje rate od po osam miliona dinara za kupovinu objekta.

“Do decembra ove godine smo trebali da izmirimo treću ratu, što smo mi još u maju učinili. Što se tiče namene objekta ona će svakako biti kulturna. Nismo još precizirali da li će ovde biti jedna ili nekoliko kulturnih ustanova, važno je da prvo objekat uredimo, to je prioritet, a lako ćemo kada sve završi doneti odluku o nameni. Nećemo pogrešiti sigurno i sam objekat i ustanova, ili više njih koje u njemu budu smeštene, na pravi način će predstavljati naš grad”, istakao je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here