Naslovna Srem Vrdničanka ima 102 godine, a vitalnija je od pola veka mlađih prijateljica

Vrdničanka ima 102 godine, a vitalnija je od pola veka mlađih prijateljica

PODELI
Foto: Novosti

Vrdničanka Ljubica Stojković napunila 102 godine i najstarija je meštanka. Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, i ne uzima nikakve lekove

„Obavljala sam poljoprivredne poslove, vezla, heklala, šila, pravila sir, išla peške do pijace i tamo prodavala robu, rodila tri kćeri i ceo moj život stalno radila, sada me je snaga malo popustila“, ovako započinje priču Vrdničanka Ljubica Stojković, koja je 11. avgusta napunila 102. godinu života.

SREĆA JE U VAMA: Poklanjamo vam 30 MAGIČNIH saveta za divan dan!

Ona je najstarija meštanka nekadašnjeg rudarskog, a današnjeg banjskog mesta, a možda čak i u celom Sremu. Okružena ljubavlju svoje dve kćeri, šest unučadi, 11 praunučadi i jednim čukununučetom, uživa u svom porodičnom domu, gde je u ovo mesto iz rodnog Iriga, došla davne 1939. godine, prošlog veka.

Iako je prekoračila stotu godinu, baka Ljubica prve snežne dane provodi u toploj sobi i radnoj atmosferi. Sedeći na krevetu privodi kraju vez od raznobojnih ruža, deluje začuđujuće, jer konac kroz platno provlači tako lako i to još bez naočara.

„Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, pere sudove, ne koristi nikakve lekove,… jedino što slabije čuje“ – kaže kroz osmeh Stanka Drpić (77), jedna od tri Ljubičine kćeri, koja živi sa majkom.

Foto: Novosti

Pored Stane i Lepe (73), Ljubica je imala još jednu kćer Srdanku, koja je nažalost preminula u 67. godini.

„Imala je divan brak sa mojim ocem Lazarom, koji je umro 1991. godine u 77. godini, od tada je udovica. Sva tri rođena brata su joj umrla i njihov životni vek je bio do sedamdesetak godina, ostali smo joj mi najmiliji“ – kaže Stanka koja se pre deset godina iz Beograda doselila kod majke, kako bi joj bila pomoć.

KAKO JE VREDAN MRAV DOBIO OTKAZ?

Meštani Vrdnika, i te kako hvale Ljubicu da je uvek bila prava domaćica. Pored toga što je uvek imala „zlatne“ ruke za ručne radove, radila je u bašti i vinogradu, mesila je rezance, pravila lepinjice, kuvala, spremala. Dobar primer vredne i radne žene.

„Nju je rad i održao, jer je stalno bila u nekom poslu. Ona se nikada nije požalila da je umorna, da je nešto boli“ – govori jedna od komšinica Radmila Davidović koja je česti gost kod majka Ljubice, kako joj tepaju njeni najrođeniji.
Foto: Pivatna arhiva

Iako već skoro osam decenija živi u Vrdniku, baka nikada nije bila u banji Termal, koja je udaljena pola kilometra od njene kuće, ali ni u nekoj drugoj banji. Sve što se dešavalo u njenom životu, ostalo joj u sećanju, čak i užasni ratni dani, kada su im ustaše upale u kuću i odveli joj svekrvu u Jasenovac.

Baka Ljubica već dugo godina čita “Novosti“, kako kaže njena ćerka Stanka, koja ide da joj kupi novine…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here