Naslovna dogadjaji Vremeplov: Umro Filip Višnjić

Vremeplov: Umro Filip Višnjić

PODELI
Foto: rtv

NOVI SAD – Na današnji dan 1835. godine umro je srpski guslar i pesnik Filip Višnjić, “Homer srpske epske književnosti”. Rodom Srbin iz Bosne, slep od osme godine, krstario je srpskim zemljama od Temišvara do Skadra, od Banja Luke do Smedereva, i pevao o borbama protiv Turaka. Priključio se 1809. Prvom srpskom ustanku i postao “pesnik bune”. Posle sloma ustanka 1813. prešao je u Srem i nastanio se u selu Grk (sadašnje Višnjićevo) u kojem je ostao do smrti. U Sremu je 1815. upoznao Vuka Karadžića, koji je zapisao mnoge njegove pesme, kao što su “Početak bune na dahije”, “Boj na Mišaru”, “Knez Ivo od Semberije”, “Smrt Marka Kraljevića”.

Danas je nedelja, 29. decembar, 363. dan 2019. Do kraja godine ima dva dana.

1170 – Kenterberijski nadbiskup Tomas Beket pogubljen je u katedrali (sabornoj crkvi) u Kenterberiju prema nalogu engleskog kralja Henrija II. Ranije blizak kraljev prijatelj i njegov kancelar do izbora za arhiepiskopa 1162. usprotivio se nameri Henrija II da ograniči autoritet crkve, posebno njeno sudstvo, pa je 1164. emigrirao u Francusku. Po povratku je 1170. odbio da položi zakletvu na kraljeva “Klarendonska pravila” o odnosima crkve i države. Za svetitelja je proglašen 1173. i njegov grob u Kenterberijskoj katedrali postao je jedno od privlačnih mesta za hodočasnike u srednjovekovnoj Evropi.

1721 – Francuzi su okupirali ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu. Ostrvo je 1810. potpalo pod britansku vlast, a nezavisnost je steklo 1968.

1721 – Rođena je Žana Antoaneta Poason, poznata kao madam de Pompadur, izuzetno uticajna ljubavnica francuskog kralja Luja XV. Od 1754. je imala snažan uticaj na državnu politiku i uticala je na kralja da uđe u Sedmogodišnji rat u kojem je Francuska izgubila kolonijalno carstvo, ali je doprinela usponu francuske kulture, pomažući enciklopediste, filozofe i umetnike. Pre nego što je umrla 1764. uticala je na kralja da u Francuskoj ukine rimokatolički jezuitski red.

1753 – U Petrovaradinu je otvorena prva pošta. U to vreme na prostorima monarhije Habzburga bilo je oko 50 poštanskih stanica. Petrovaradinska pošta opsluživala je obe obale Dunava, dakle i Novi Sad. Garnizon u Petrovaradinu bio je tada jedan od najvećih u Habzburškum zemljama.

1800 – Rođen je američki pronalazač Čarls Guđer, koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka. Njegov izum doprineo je brzom razvoju industrije gume, posebno proizvodnji automobilskih guma.

1809 – Rođen je engleski državnik Vilijam Juert Gledston, koji je kao vođa liberala između 1868. i 1894. četiri puta bio premijer Velike Britanije. Legalizovao je 1871. radničke sindikate i 1884. izvršio tzv. treću parlamentarnu reformu. Pokušao je da reši irsko pitanje na osnovu irske samouprave, ali su ga u tome omeli liberali-unionisti i konzervativci. Protivio se nadiranju Austro-Ugarske na Balkan i zalagao se za nacionalna prava Srba pod Osmanskim carstvom. Nastavljajući osvajačku politiku konzervativaca, 1882. zauzeo je Egipat.

1825 – Umro je francuski slikar Žak Luj David, osnivač i glavni predstavnik klasicizma, član Konventa (skupštine) i dvorski slikar Napoleona I. Radio je istorijske kompozicije i portrete. Vaspitavan na antičkim uzorima, negovao je virtuozan crtež, a portretima je postigao vanrednu neposrednost izraza. Dela: “Zakletva Horacija”, “Napoleonovo krunisanje”, “Porodica Žerar”, “Ubijeni Mara”, “Gospođa Rekamje”.

1859 – Rođen je meksički državnik Venustijano Karansa, koji je 1917. postao prvi predsednik Meksika na osnovu ustava donesenog te godine, posle višegodišnjeg građanskog rata. Tokom trogodišnje vladavine bio je u stalnom konfliktu sa SAD, dok 1920. nije ubijen u vojnom udaru.

1876 – Rođen je španski (katalonski) violončelista Pablo Kazals, dirigent, kompozitor i muzički pedagog. Bio je profesor Konzervatorijuma u Barseloni i potom u Parizu, pošto je od 1938. kao protivnik Frankovog režima u Španiji, živeo van otadžbine.

1890 – Vojska SAD je kod “Ranjenog kolena” u Južnoj Dakoti masakrirala više od 200 Indijanaca iz plemena Sijuks, među njima mnoštvo dece i žena.

1911 – Revolucionarna privremena skupština izabrala je za prvog predsednika Kine Sun Jat Sena, čime je posle više od tri milenujuma ukinuta monarhija.

1914 – Počela je bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu u kojoj je ruska vojska, iako brojčano slabija, nanela težak poraz turskoj armiji. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1916 – U Petrogradu je ubijen i bačen u reku Nevu Grigorij Jefimovič Raspućin, izuzetno uticajna ličnost na ruskom carskom dvoru. Posebno je imao veliki uticaj na na caricu, zbog neizlečive bolesti prestolonaslednika Alekseja. Tokom Prvog svetskog rata, i pod uticajem nemačkih agenata, smenjivao je i postavljao vojne zapovednike i ministre. Ubistvo su organizovali lojalisti, verujući da će eliminisanjem tog čudaka spasiti monarhiju. Sibirski seljak Raspućin bio je pustolov, u mladosti čak konjokradica, zatim monah, sklon jednoj tradicionalnoj ruskoj sekti. Važio je za vidovitog, o čemu postoje brojna i svedočenja i osporavanja. U Petrograd je došao 1905. a 1907. dospeo je u kontakt s dvorskim krugovima.

1920 – Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zabranila je Obznanom Komunističku partiju Jugoslavije, prokomunističke sindikate i Savez komunističke omladine Jugoslavije – zbog korišćenja terorističkih metoda i nepriznavanja države SHS.

1921 – Rođen je srpski pisac Dobrica Ćosić, član SANU, prvi predsednik SRJ, učesnik NOP-a od 1941. Iz političkog života izopšten je u maju 1968. zbog otvaranja pitanja teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji. Predsednik SRJ je od 15. juna 1992. a Savezna skupština izjasnila se protiv njega 2. juna 1993. uz obrazloženje da je prekršio Ustav. Kao literata postao je poznat romanom “Koreni” svojevrsnim psihološkim prikazom srpskog sela u vreme poznih Obrenovića. U romanu “Deobe” prikazao je dramu Srbije u Drugom svetskom ratu, sukobe komunista i monarhista, koji su prolazili ne samo kroz porodice nego i kroz pojedine ličnosti. Roman “Vreme smrti”, prikaz je Srbije uoči i tokom Prvog svetskog rata. Ostala dela: romani “Daleko je sunce”, trilogija “Vreme zla” (“Grešnik”, “Otpadnik”, “Vernik”), “Vreme vlasti”, knjiga članaka “Sedam dana u Budimpešti”, eseji “Akcija”, “Moć i strepnje”, “Odgovornosti”, “Stvarno i moguće”, “Kosovo”.

1921 – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Japan potpisali su Vašingtonski sporazum o ograničenju mornaričkog naoružanja, ali je Japan izabrao isti dan 1934. da odustane od sporazuma.

1926 – Umro je austrijski pisac Rajner Marija Rilke, jedan od najvećih liričara na nemačkom jeziku. Studirao je istoriju umetnosti, književnost i filozofiju u Pragu, Minhenu i Berlinu, a zatim ga je istraživački duh odveo na putovanja širom Evrope i Afrike. Povučen u sebe i preosetljiv, postao je izraz jednog vremena i sveta na razmeđu Istoka i Zapada, mešavine slovenskog i germanskog. Dela: zbirke “Nove pesme”, “Devinske elegije”, “Soneti Orfeju”, “Melodija o ljubavi i smrti”, “Knjiga časova”, “Pesma o ljubavi i smrti korneta Kristofa Rilkea”, “Knjiga slika”, “Časlovac”, roman “Zapisi Maltea Lauridsa Brigea”.

1940 – Nemačko vazduhoplovstvo izvelo je najteže bombardovanje Londona u Drugom svetskom ratu, koje je britanskoj prestonici nanelo najveća razaranja od “velikog požara” 1666. kada su uništene četiri petine grada.

1972 – Prilikom pada putničkog aviona tipa “Lokid L-1011” američke kompanije “Istern Erlajnz” u močvaru Everglejds na Floridi poginulo je 99 ljudi.

1973 – Filipinski diktator Ferdinand Markos, štićenik SAD, nastavio je da vlada i po okončanju drugog predsedničkog mandata, iako ustav Filipina nije dozvoljavao treći mandat. Kao izgovor poslužilo mu je vanredno stanje koje je zaveo 1972. Vladao je dekretima sve dok u pobuni nije zbačen s vlasti 1986.

1984 – Umro je pisac Gvido Tartalja, kojeg su pojedini književni kritičari nazvali “Zmajem savremene srpske književnosti za decu”. Objavio je više od 30 knjiga a na mnoge njegove pesme komponovana je muzika za dečje horove. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Dela: zbirke pesama “Pesma i grad”, “Lirika”, “Začarani krug”, “Srmena u gradu ptica”, “Pesme”, pesme za decu “Oživela crtanka”, “Šta meseci pričaju”, “Od oblaka do maslačka”, “Dedin šešir i vetar”, “Gusarska družina”, “Prvi let”.

1986 – Umro je engleski državnik i publicista Moris Harold Makmilan, premijer Velike Britanije od 1957. do 1963. Prethodno je u kabinetima konzervativaca bio državni podsekretar, ministar avijacije, stambenih pitanja, odbrane, finansija i inostranih poslova. Dela: politički spisi “Srednji put”, “Ekonomski aspekti odbrane”, memoari o Drugom svetskom ratu “Vetrovi promene”, “Izbijanje rata”, “Plima sreće”, “Jahanje oluje”.

1989 – Skupština Čehoslovačke izabrala je za šefa države češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom, koji je kao “državni neprijatelj” proveo pet godina u zatvoru. Nasledio je Gustava Husaka koji je prethodno pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

1992 – Skupština SRJ izglasala je nepoverenje prvoj vladi Milana Panića, koja je zapala u krizu mesec dana ranije, kad je iz nje istupilo troje ministara iz Srbije. Za vršioca dužnosti imenovan je zatim potpredsednik vlade Radoje Kontić.

1993 – Vatikan i Izrael su, posle 2000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o međusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.

1994 – U udesu turskog putničkog aviona, koji se srušio na istoku Turske, poginulo je 53 od 76 putnika i članova posade.

1996 – Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta “Revolucionarni nacionalnog jedinstva Gvatemale” (URNG) potpisali su sporazum kojim je posle 36 godina zvanično okončan najduži građanski rat u Centralnoj Americi.

2001 – U požaru koji je izbio u prodavnici pirotehničkih naprava u tržnom centru u Limi, prestonici Perua, poginulo je oko 300 ljudu.

2006 – Stotine ljudi nastradalo je kada je između indonežanskih ostrva Borneo i Java u oluji potonuo trajekt sa 638 putnika i članova posade, dok su spasilačke ekipe izvukle 59 ljudi. Trajekt je najčešće prevozno sredstvo u Indoneziji, zemlji koja se prostire na preko 16.000 ostrva.

2008 – Umro je Vladislav Lalicki, srpski scenograf i kostimograf. Kao scenograf započeo je 1958. u šabačkom Narodnom pozorištu, a od 1961. radio je u Ateljeu 212 gde je izradio scenografiju za više kultnih predstava: “Dragi moj lažljivče”, “Kartoteka”, “Arsenik i stare čipke”, “Kralj Ibi”, “Kafanica, sudnica, ludnica”, “Kosa”, “Purpurno ostrvo”, “Čudo u Šarganu”. Lalicki je bio scenograf i kostimograf za preko 500 pozorišnih predstava, 200 filmova i serija i ilustrator više od 500 knjiga. Od 1984. do 2002. godine živeo je u Johanesburgu, gde je takođe imao zapaženu karijeru.

2008 – Umro je francuski modni kreator Ted Lapidus. Proslavio se šezdesetih i sedamdesetih 20. v. uniseks modom i safari stilom. Edmond Ted Lapidus rođen 1929. godine u Parizu, kao sin ruskog emigranta krojača, svoju modnu kuću osnovao je 1958. Oblačio je brojne poznate ličnosti, među kojima su i Brižit Bardo i Alen Delon.

2010 – Preminuo je Vladan Batić, političar. Kao doktor prava i uspešan advokat ušao je u aktivan politički život kada je obnovljena Demokratska stranka 1990. da bi 1997. osnovao Demohrišćansku stranku Srbije. Bio je ministar pravde od 2001. do marta 2004.

2013 – Žena-samoubica, udovica jednog islamskog militanta, izvela je teroristički bombaški napad na železničkoj stanici u Volgogradu. Poginulo je 18 osoba a 44 je povređeno.

2016 – Preminuo je Vilijam Salis, tvorac Kinder jajeta. Salis, koji je u kompaniji “Ferero” počeo da radi 1960, ubrzo je postao desna ruka njenog vlasnika Mikelea Ferera, “oca” Nutele. Tokom 70-ih 20. veka kompanija “Ferero”, proizvođač slatkiša iz Albe, Pijemot, Italija, nastojao je da stvori nov proizvod koji će osvojiti tržište. Tokom cetiri naredne decenije “Ferero” je prodao milijarde Kinder jaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here