Naslovna Srem Vrhunska vina, ukusna trpeza i elitna banja čekaju turiste u Vrdniku

Vrhunska vina, ukusna trpeza i elitna banja čekaju turiste u Vrdniku

PODELI

Banje, planine, jezera, reke, arheološka nalazišta, uzbudljive urbane sredine, gradove. Sve to ima Srbija. Mi vas podsećamo gde sve možete otići tokom leta, a vi odaberite nešto po svojoj meri.

Fruška gora ima 18 manastira a polovina ih je u opštini Irig. Mi smo posetili Sremsku Ravanicu iz 16. veka, u kojoj se kao najveća relikvija čuva deo moštiju Kneza Lazara. U porti manastira je spomenik književnici Milici Stojadinović Srpkinji, vrdničkoj vili kako su je zvali.

Milica Stojadinović je prva žena ratni izveštač u Srbiji. Poznata je njena reportaža Srce i barikade koja je nastala 1862. godine u Beogradu, dok je on bio poprište velikih ratnih sukoba. Ubrzo je ta njena reportaža prevedena na mađarski jezik.

Fruškogorska pitomina poznata je i kao vinogradarski kraj. Vinarije, kojih je sve više, turisti rado obilaze.

“Prvo su krenuli da dolaze strani somelijeri i stručnjeci za vina, a kako se glas širio tako sve više dolaze i turisti, čisto da bi probali vina”, kaže Mirko Niškanović, Vinarija “Deurić”.

Ovde se organizuju i “škole vina” u kojima se uči o vinu i finim vinskim manirima, kako se pije, iz kakvih čaša, kako se usklađuju hrana i vino.

“Mi imamo banjski, vinski i verski turizam, znači jedna mala sredina sve to ima. Malo nas je ova novonastala situacija pomerila sve, ali mi smo spremni i evo samo očekujemo kraj ovoga virusa i da ćemo nastaviti sezonu”, navodi Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Irig.

Banja u Vrdniku u elitnom društvu 

Prvi evropski certifikat za banjski, medicinski i velnes program stigao je krajem februara u banju Vrdnik, koja je tako ušla u elitno društvo najboljih evropskih banja.

“Mi smo jedini hotel u Srbiji, a možemo da kažemo da smo i jedini hotel na prostorima bivše Jugoslavije koji ima ovaj sertifikat, koji će nam sada sigurni smo otvoriti put ka novim tržištima i ovo je put da uđemo u kataloge poznatih evropskih turooperatera”, navodi Jelena Radivojeić, direktorka Hotela “Premijer akva”.

Uz prava idu i obaveze, sada još veće. Kovid-19 nameće naročitu higijensku opreznost u velnes centrima.

“Moramo ispuniti te rigorozne kriterijume, napraviti protokole da bi obezbedili gostima siguran boravak, boravak bez brige, bez rizika, to je ono što je najvažnije”, ukazuje Nataša Ranitović, Klaster za velnes i spa turizam Srbije.

U Vrdniku ispunjavaju želje turistima – i onome ko želi odmor bez dece i porodicama sa decom za koje su spremni posebni termo-bazeni i avanturističiki park. Za sve – tu je čak 12 sauna.

Sremice važe za dobre domaćice. Kad ona zgotovi i umesi, ravne joj nema.

“U svakodnevnom meniju imamo štrudlu sa makom, pitu sa jabukama. Nama je specijalitet kuće divljač, brendirali smo divljač i po tome smo prepoznatljivi u celoj Srbiji”, kaže Ljiljana Jovanović iz restorana “Lugarnica”, Mala Remeta.

Dok svi u niskom startu, čekamo ukidanje vanrednog stanja, turistički radnici lepo vreme koriste za uređenje objekata i zelenih površina oko njih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here