Naslovna Srbija VRŠNJAČKO NASILJE: Brutalno pretučena devojčica (VIDEO)

VRŠNJAČKO NASILJE: Brutalno pretučena devojčica (VIDEO)

PODELI

Stravičan snimak vršnjačkog nasilja nad devojčicom koja ima 15 godina, a živi u mestu Tulež koje se nalazi nadomak Aranđelovca gde i pohađa prvu godinu srednje škole, nastao u Tehničkoj školi Mileta Nikolić iz Aranđelovca, a sadržaj je i više nego jeziv.

Naime, grupa učenika, među kojima se ističe jedna devojčica, besomučno, iz sve snage udaraju drugu učenicu koja sedi na stolici, dok se u pozadini čuje smeh.

Ono što zabrinjava jeste i to da niko od učenika nije ni pokušao da pomogne nesrećnoj devojčici, već su pored smeha, koji je odzvanjao učionicom, dovikivali “dole ruke”“dobra ti je frizura”, a jedan, od onih koji bi trebalo da su joj drugovi, drži joj ruke kako ne bi mogla da se odbrani.

Kraj snimka je užasavajuć. Nailazi profesorka, a tom trenutku jedna od devojčica udara žrtvu po glavi i ruši je, dok joj neko vuče stolicu. Tada je snimak prekinut, ali sudeći po njemu tu nije bio kraj nasilju.

Na snimku na 00:49 sekundi jedan od učenika je upitan „Hoćeš i ti malo, a?“, sto se može shvatiti kao opomena ukoliko je i pomislio da pomogne.

To pokreće novu temu: Zbog čega deca ne reaguju na nasilje, već se priklanjaju grupi koja ga sprovodi?

Psiholog Aleksandra Janković rekla je:“Prvo i osnovno jeste da postoji strah da ukoliko reaguju, da ćei oni sami postati žrtve nasilja. S druge strane, pripadnost grupi na neki način, pa čak i grupi koja ima u svojim redovima one koji su nasilni, podrazumeva pristajanje na njihova pravila .

Bilo kakav iskorak iz tih nepisanih pravila bi bio doživljen kao izdaja i taj koji bi „iskoračio“ bi se našao u poziciji koja je opasna.”

Kako piše Srbija Danas, u saopštenju sa potpisom direktora škole Dragana Rankovića piše sledeće: “Poštovani, po saznanju za ovaj događaj, škola je preuzela sve zakonske mere, kao i mere predviđene Protokolom o zaštiti učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Obavešten je Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji je preduzeo mere u okviru svoje nadležnosti, kao i Centar za socijalni rad, i MUP, koji dalje postupaju u okviru svojih nadležnosti. Protiv svih aktera ovog događaja pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here