Naslovna Srem Inđija Vrtić razigrane forme koji uvažava karakter sremske ravnice

Vrtić razigrane forme koji uvažava karakter sremske ravnice

PODELI
Foto: gradnja.rs/Relja Ivanić

INĐIJA – Zahvaljujući prozorskim otvorima koji su različitih dimenzija i parapeta, infantilnog karaktera i neuhvatljivog ritma, karakter objekta u Inđiji odmah prepoznaju i roditelji i deca.

Novoprojektovani vrtić u Ulici Vojvođanskih brigada u Inđiji niskobudžetni je objekat namenjen predškolskom obrazovanju više od 200 mališana, a svečano je otvoren 1. septembra 2021. godine.

Ova ustanova izgrađena je za godinu dana i finansirana je isključivo opštinskim sredstvima, a na predlog dece i roditelja vrtić je dobio ime „Labud“, piše gradnja.rs.

Lako čitljiv i sagledljiv prostor

Sara Dimitrijević, glavna projektanktinja i autorka arhitekture, navodi za Gradnju da su projektnim zadatkom bili definisani maksimalan smeštajni kapacitet u minimalnoj kvadraturi objekta, planirani budžet, konstruktivni sistem polumontažnog tipa najvećeg raspona do 6 metara, tip krova i kompletna materijalizacija objekta.

Objekat je slobodnostojeći, prizeman, i u osnovi skoro simetričan i logično zoniran.

„Specifična tipologija i složeni sadržaji velikih kapaciteta, iako smešteni na jednoj etaži, formiraju lako čitljiv i saglediv prostor sa jasnim komunikacijama među različitim korisnicima“ – navodi Dimitrijević za njihov portal.

Krovne ravni beže iz gabarita objekta u vidu nepravilno oblikovanih nadstrešnica nad baštama za decu.

Kako dodaje, projektantska disciplina i pedantnost primenjene u funkcionalnoj organizaciji naizgled izostaju u oblikovanju razigrane i pokrenute forme objekta.

Tako zgradu vrtića na prvom mestu karakteriše složen kos krov, čije se krovne ravni blagih nagiba pretaču jedna u drugu, klize niz fasadu, beže iz gabarita objekta u vidu nepravilno oblikovanih nadstrešnica nad baštama za decu, formirajući igru senki u kojoj granica krovne i fasadne ravni postaje meka.

Forma razbijena na manje volumene

Prozorski otvori su, prema rečima autorke, različitih dimenzija i parapeta, infantilnog karaktera i neuhvatljivog ritma.

Razuđena forma objekta razbijena je na manje, okruženju prijemčivije volumene, dok izražena horizontalnost uvažava karakter ravnice, pitomost i nenametljivost zatečenog konteksta.

Izražena horizontalnost uvažava karakter ravnice, pitomost i nenametljivost zatečenog konteksta.

Bašte za decu projektovane su u sklopu svake sobe, a preko njih se ostvaruje čvrsta veza objekta sa okruženjem.

Kako na kraju ističe Sara Dimitrević, idejno rešenje za vrtić inspirisano je muzikom novosadskog pank rok sastava Obojeni  program, animiranim filmovima japanskog studija Ghibli, kao i modernističkim delima brazilske arhitektkinje italijanskog porekla Line Bo Bardi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here