Naslovna Politika Vučić: Cenimo posvećenost Austrije ubrzanju EU integracija

Vučić: Cenimo posvećenost Austrije ubrzanju EU integracija

PODELI
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas u razgovoru sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije, Aleksanderom Šalenbergom, da ceni dosadašnju posvećenost te zemlje ubrzanju evropskih integracija Srbije i da se nada nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu.

“Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu”, poručio je Vučić, saopštila je pres služba predsednika.

Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

Vucić je istakao i da je u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Po pitanju ekonomske saradnje, predsednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

„Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd – Salcburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika“, poručio je predsednik Vučić.

Vučić i Šalenberg razgovarali su i o geopolitičkim pitanjima, kao i miru i stabilnosti u celom regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here