Naslovna Vojvodina Vučić i Han svečano otvorili Žeželjev most, simbol Novog Sada

Vučić i Han svečano otvorili Žeželjev most, simbol Novog Sada

PODELI

Nisam ni sanjao kakvu “lepoticu” gradimo, i nisam ni sanjao da ovako nešto možemo da izgradimo, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Oni su nam danas itekako potrebni, ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima. Preko ovog mosta stižemo ubrzano tamo gde smo krenuli, u budućnost – kazao je Vučić.

Rukovanjem pored info table, Vučić i evropski komesar za proširenje Johanes Han, uklonili su plastične barijere i time simbolično otvorili most za drumski saobraćaj, kada su i prošetali do polovine mosta.

Srpski predsednik rekao je da je njegov nekadašnji graditelj Branko Žeželj toliko verovao u most, da je prilikom kontrole, kada su tvrdili da ne može da izdrži vozove, bio u čamcu ispod njega.

– Toliko je verovao u njega – istakao je Vučić.

Kako je rekao, kada je pravljen stari Žeželjev most, mnogi nisu verovali u njegovu izdržljivost i stabilnost ali je on, 38 godina kasnije, u NATO agresiji 12 puta gađan dok se nije srušio, koliko je jak bio. Podsetio je i da su tada srušena još dva mosta u Novom Sadu, bolnice, pruge “i mnogo naših vrednosti, onih kojima se grade mostovi, bačeno je u provaliju u tom užasnom ratu”.

Predsednik je rekao i da se neretko čini “da ne poštujemo dovoljno novac i pomoć evropskih partnera”, zog čega danas ima potrebu da se posebno zahvali njima, komesaru Hanu, ali i evropskim prestonicama koje su, kako je naveo, 2014. godine stotinama miliona evra pomogle da Srbiju učinimo sigurnijom u budućnosti.

– Hvala za novac bez kojeg ne bismo mogli da oporavimo zemlju i na investicijama koje daju nadu našem narodu – rekao je Vučić.

 Pokazujući na voz koji se nalazio na mostu, rekao je da on dostiže brzinu od 160 kilometara, ali da “mi treba da još više požurimo da stignemo Evropu”.

Kako je kazao, iz priče o Žeželjevom mostu mnogo može da se nauči.

– I najčvršći beton može biti srušen kad se udruže najgore politike, i njihova i naša. Ali, isto tako vidimo i kako se gradi dobrim politikama, i našom i njihovom – poručio je on.

On se zahvalio i EU, komesaru Hanu, ali i građanima koji su došli na otvaranje mosta, ali i što su došli da kažu, “da, noćemo razvijenu Srbiju”.

Evropski komesar Johanes Han rekao je da je Žeželjev most u Novom Sadu, koji je danas svečano otvoren, simbol evropske budućnosti Srbije.

– Ne mogu da zamislim bolji simbol od mosta da opiše značaj evropskih integracija. Integracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, između prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaša grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom“ – rekao je Han.

On je rekao da je sa predsednikom Vučićem došao u Novi Sad ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu.

– Stojimo rame uz rame kao partneri u zajedničkom projektu, Srbija napreduje ka članstvu u EU, uz našu podršku. Gradimo mostove sa vama, ne samo za vas – istako je evrospki komesar, i naveo će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet zivota građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje.

Han je naveo da je most deo strateškog evropskog koridora 10, da je EU dala bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra za most čija je izgradnja koštala 54 miliona evra. Prema njegovim rečima, ovo je dobro utrošen evropski novac, jer je to investicija u zajedničku evropsku budućnost.

On je kazao da je veoma dobra stvar to što je finansiranje ovog mosta samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji.

– Suma koju smo obezbedili za Srbiju od pre nekoliko godina do 2020. godine biće ukupno oko tri milijarde evra bespovratnih sredstava. Ovo nisu zajmovi sa nekim uslovima, već bespovratna sredstva koja dajemo Srbiji u cilju poboljšanja života građana u različitim oblastima, od obrazovanja, preko prava potrošača, čistije životne sredine, zaštite dečijih prava, do podrške poljoprivrednicima – objasnio je Han.

Upravo sve ovo, kazao je evropski komesar, “radimo kako biste se našoj evropskoj porodici pridružili što pre”.

– Evropske integracije nisu apstraktno pitanje, već je reč o vašem prosperitetu i životu. Integracija je druga reč za izgradnju mostova i zato ću nastaviti da gradim mostove i ovde i po čitavom ovom, božanstvenom regionu – rekao je Han, koji je naveo da sve što Unija radi u ovom regionu, jeste zbog mira i sigurnosti.

Veliki broj Novosađana okupio se danas na novom Žeželjevom mostu u Novom Sadu koji su otvorili Vučić i Han. Osim njih, događaju je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević…

Novi most izgrađen je na istom mestu gde i stari, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Pred otvaranje, on je ukrašen zastavama Srbije i EU, a građani su se pre svečane ceremonije okupili na samom mostu i prilazima, noseći zastavice Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here