Naslovna Vojvodina Vučić i Orban otvorili Sajam poljoprivrede u Novom Sad

Vučić i Orban otvorili Sajam poljoprivrede u Novom Sad

PODELI
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.

Vučić i Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak na novosadskom sajmu, a nakon obraćanja će obići izlagače, kojih je ove godine 1.100 iz 21 zemlje.

Otvaranju sajma prisustvuju i ministar poljoprivrede Branisalav Nedimovic, ministar finasija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirovic i drugi brojni zvaničnici.

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na Sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Posetioci Sajma moći će i da vide Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije, koja će biti na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Najskuplji eksponat ove godine biće na štandu kompanije ITN Group, a to je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680, čija je vrednost 450.000 evra.

U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma posetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju goveda, konja i ovaca.

U sredu, 25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjickog centra “Novosadski sajam”, a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, dok je 26. maja Dan stočara i dan svečanog urucenja priznanja uz defile nagradenih grla stoke gde će najveća atrakcija biti bik Veliša.

Istog dana kada je i Dan stočara, 26. maja biće održana i Fijakerijada.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, tradicionalno u Hali 1A, održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom “Srpski kvalitet”, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

Radno vreme sajma je od devet do 19 casova, dok cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane tako da pojedinacne koštaju 600 dinara, a u kolektivnim posetama 400 dinara po osobi.

Porodični dan je u sredu, 25. maja, kada cela porodica sa decom do 14 godina može da poseti sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za ucestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here