Naslovna Srbija Vučić na pokaznoj vežbi u Nikincima: Srbija nabavlja nove odbrambene sisteme

Vučić na pokaznoj vežbi u Nikincima: Srbija nabavlja nove odbrambene sisteme

PODELI
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na vojnom poligonu u Nikincima, juče je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počela pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje.

– Hteli smo da proverimo stvarnu gotovost naših kapaciteta. Naročito sam zadovoljan onim što smo videli od pripadnika specijalne brigade, kao i iz kragujevačke Zastave – rekao je predsednik Vučić. Nabavljamo i nove hellikoptere, dva mi 17, i mi 34 borbena helikoptera, koje do sada nikada nismo imali. Biće i još nekih modernih odbrambenih sistema i to se ne odražava na stanje u našem budžetu – rekao je Vučić.

Vučić je obavestio građane da će pre kraja godine prvi put posle mnogo godina, 29-ke 4+generacije, na nebu iznad Srbije, a da su, kako kaže, srpski, i biće ih, dodaje predsednik, najmanje osam ili devet. On je dodao i da Srbija nabavlja nove sisteme odbrane.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

– Nabavljamo nove odbrambene sisteme, o tome ne bih trenutno da pričam, ali to se ne odražava na našem budžetu. Radićemo na novim sistemima, naročito na vođenim raketama. Nabavićemo i bespilotne letelice, ali želimo i sami da budemo proizvođači – rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će ove godine biti uloženo više od milijardu evra u naoružanje i vojnu opremu, što je najviše u regionu, ne računajući Rumuniju koja je 2,5 puta veća po broju stanovnika. Na taj način, prema Vučićevim rečima, jačamo svoju odbrambenu industriju.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

– Kada hoćete da budete vojno neutralni morate da budete dovoljno snažni da se odbranite od onih koji bi svoju vojnu snagu mogli da koriste kao sredstvo politickog pritiska. Dakle morate da budete dovoljno snažni da vas svi poštuju i da svi poštuju nezavisnost vaše zemlje. Milsim da je dobro da ulažemo i ulagaćemo još više, dodao je predsednik – rekao je Vučić u Nikincima gde je prisustvovao pokaznoj vežbi Vojske Srbije.

Predsednik je najavio i povećanje plata i penzija u novembru. 

– Što se tiče penzija i plata, ne moramo da idemo i na rebalans. Penzije možemo da isplaćujemo od novembra. Ana i Mali će učiniti sve, da penzionerima sa penzijama do 30.000 povećamo primanja. Ti ljudi moraju da osete boljitak, oni su imali najviše poverenje u državu. Od novembra idemo na povećanje penzija. Nadam se da će ove godine biti i povećanje plata. Svi penzioneri od prvog do poslednjeg će imati veće penzije nego ikada – rekao je Vučić.

On je naglasio da na Kosovu ne zastupa albanske interese, već interes Srba i Srbije.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Vežbi su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić…

Na poligonu u Nikincima predstavljen je deo naoružanja iz projekta “1500+”.

Podsećanja radi, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Vučića projekat “1.500” je nastavljen projektom “1.500+”. Reč je o novoj generacija streljačkog naoružanja, ali i novoj balističkoja zaštita i opremi.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Projekat “1.500+” obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA – što su sve proizvodi “Zastava oružja a.d. Kragujevac” i RBGR 40mm, koji proizvodi “PPT Namenska”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here