Naslovna Politika VUČIĆ U SREMU SA PROIZVOĐAČIMA DUVANA: Nastavljamo saradnju s Japancima! Vakcinacija od...

VUČIĆ U SREMU SA PROIZVOĐAČIMA DUVANA: Nastavljamo saradnju s Japancima! Vakcinacija od sutra

PODELI

Sezona berbe duvana u Sremu uspešno je završena, ostvareni su rekordni prinosi, a tim povodom predsednik Aleksandar Vučić posetio je jutros selo Golubinci, kako bi razgovarao sa lokalnim proizvođačima koji imaju ugovor sa kompanijom Japan Tobako International (JTI).

Većina proizvođača su izbeglice, koji su u proizvodnji duvana pronašli priliku za “novi život”, a domaćin predsedniku je Sava Matić, koji je izbegao iz Orahovca, na Kosovu i Metohiji.

Tanjug

Na njegovom gazdinstvu Vučić je razgovarao i sa Slobodankom i Daliborom Stevanovicem iz Hrtkovaca, izbeglicama iz Hrvatske, takođe proizvođačima duvana, kao i starosedeocem Nebojšom Tubićem.

JTI je, inače, kako navode u kompaniji, jedini strani investitor koji finansira proizvodnju i otkupljuje domaći duvan. Ove godine ostvaruje rekordne rezultate – rasadi duvana obuhvataju površinu od čak 1.700 hektara zemlje, dok su prinosi viši od 2.000 kilograma po hektaru.

Tanjug

Predsednik je sa domaćinima razgovarao i o saradnji sa japanskom kompanijom, a ocene su bile pozitivne.

Kada je berba duvana, radi se po ceo dan, a meštani su potvrdili da je saradnja s Japancima dobra, te da ne bi mogli da ulažu u sušare da nije saradnje s najvećim investitorom te zemlje u Srbiji, kompanijom “Japan Tobacco International”.

Da li plaćaju Japanci kako treba, pitao je Vučić?

“Nećemo da kvarimo” – rekli su meštani uz osmeh.

Kompanija, direktno ili indirektno, angažuje oko 3.000 radnika, a od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 181 milion dolara u Srbiju, utrostručio udeo na tržištu i pokrenuo proizvodnju i izvoz u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz u EU.

Tanjug

Vučić je rekao i da će uskoro govoriti o jednoj od najznačajnijih investicija u Novom Sadu.

“Jer tamo gde su Japanci, tu su i sigurnost i ozbiljnost”, rekao je VUčić.

Moraćemo da gradimo i autoput Beograd – Zrenjanin

“Mi ćemo napraviti novi plan, u skladu sa Srbija 2025. Osim obilaznice prema Pančevu sa Pupinovog mosta, i onoga što danas gradimo, moraćemo da uradimo autoput Beograd-Zrenjanin, ali moraćemo i značajno da obnavljamo regionalne puteve u Vojvodini – Bačka Palanka-Novi Sad, pa do mnogih drugih puteva. Sada ćemo ogroman novac uložiti da to popravimo, a to će značiti i drugim investitorima jer onda mogu da ode i u nešto udaljenija mesta”, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here