Naslovna Dogadjaj Vukova nagrada Draganu Martinoviću

Vukova nagrada Draganu Martinoviću

PODELI
Foto: rtv

ŠID – Vukovu nagradu od 1964. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za posebne rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Akademski slikar poreklom iz Mačve, Dragan Martinović je jedan od dobitnika ove prestižne nagrade za 2020. godinu.

Kada su na slikama prikazani tradicionalni srpski motivi i na kojima može da se vidi i oseti svakodnevni život u Srbiji, većina će moći da pretpostavi da je njihov autor Dragan Martinović.

Bavio se pedagoškim radom, sada obavlja funkciju dekana na Akademiji klasičnog slikarstva na privatnom univerzitetu, osnivač je brojnih udruženja ali ono po čemu je najviše poznat svakako je slikarstvo kojim se bavi preko 50 godina.

Kako kaže, nagrade i priznanja i nisu tako brojne za dug period koliko se ovom umetnošću bavi ali na jednu nagradu je ponosan. To je Vukova nagrada, čiji je jedan od dobitnika za 2020. godinu a koja se dodeljuje pojedincima za stvaralački doprinos na širenju kulture u Srbiji.

Dragan Martinović ističe da je talenat za slikanje samo jedan od preduslova da bi neko bio uspešan slikar . Samo onaj ko je radan i uporan, i bez talenta može da uspe, kako u slikarstvu tako i u bilo kojoj drugoj profesiji. U njegovom slučaju, i talenat i istrajnost su dali rezultate, jer su njegove slike krasile galerije širom sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here