Naslovna Dogadjaj XIV Festival arheološkog filma

XIV Festival arheološkog filma

PODELI
U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici održaće se XIV Festival arheološkog filma. Emitovanje počinje u ponedeljak 13. novembra i trajaće sve do petka 17. novembra. Sve projekcije su od 17h.

Program:

13.11.2017. ponedeljak
Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja
Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Bronzano doba je bilo važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.

Krvavi plen
Blutige beute
Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek – Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Tragom za antičkim umetničkim blagom saznajemo da se koristi i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja na šta ukazuju i izveštaji Interpola i FBI . Dokumentarni film u produkciji radio – televizije ARTE pod naslovom Krvavi plen istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama koristi za finansiranje terorističkih organizacija.

14.11.2017. utorak
Dome, slatki trapezoidni dome
Režija: Nenad Popović – Srbija 2015. Trajanje 38′
Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mesta gde je pre 8000 godina čovek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Kroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumevanju kuće Lepenskog Vira.

Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare
Režija: Aleksandar Teodorović – Srbija 2016. Trajanje 25′
Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku reke Kolubare. Arheolozi već godinama istražuju ovu oblast i došli su do neverovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.

15.11.2017. sreda
Kirena, afrička Atina Cirene Atene d’Africa
Režija: Giuseppe Drometari – Italija 2015. Trajanje 40′
Kirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Kirenauka koji se održao do današnjih dana.

Bronzano doba: duhovni život i rituali
Doba bronzová: duchovný život a rituály
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Verski život je u bronzanom dobu obeležen složenim ceremonijama u koje su bili uključeni šamani. Koja je bila uloga šamana, kakvi su bili pogrebni običaji i obredi publika će imati priliku da sazna u ovom filmu.

16.11.2017. četvrtak
Selinunte, grad između dve reke
Selinunte, citta’ tra due fiumi
Režija:Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta – Italija 2015. Trajanje 22′
Selinunte je bio starogrčki grad na Siciliji. Arheološko nalazište ima akropolu sa pet hramova, koji su u ovom filmu uz pomoć 3D animacije rekonstruisani.

Tragom pljačkaša hramova
Die spur der tempelräuber
Režija: Wolfgang Luck – Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfanga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umetničkog dela. Autor pri tom sledi trag svetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog sveta međunarodnog krijumčarenja umetničkih dela.

17.11.2017. petak
Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi
Režija: Maurizia Giusti – Italija 2016. Trajanje 36′
Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejaca na moru. Da li i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?

Bronzano doba : zanati
Doba bronzová: remeslá
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, rogova, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala što je izazvalo velike promene u društvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here