Naslovna Posao “Za auto-puteve i železnicu država spremila 198,9 milijardi dinara”

“Za auto-puteve i železnicu država spremila 198,9 milijardi dinara”

PODELI
Foto: B92

Beograd — Za kapitalne investicije predlogom budžeta za 2020. godinu predviđeno je 198,9 milijardi dinara.

Dok je na nivou opšte države 260 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto BDP-a, što je nikada više novca, to prvenstveno za saobraćajnu i železničku infrastrukturu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Kako se navodi u intervjuu za Večernje novosti, novac će biti izdvojen za deonicu Moravskog koridora Pojate – Preljina, za auto-put Beograd – Sarajevo, saobraćajnicu Ruma – Šabac – Loznica, deonice Obrenovac – Ljig, Surčin – Obrenovac, Novi Beograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu, brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, za deonicu Preljina – Požega, prenosi ovaj list.

“Najveći fokus investiranja biće saobraćajna i železnička infrastruktura, što je upravo i deo Nacionalnog investicionog plana”, rekao je Mali.

On je objasnio da će do septembra 2020. na brzi internet biti povezano 2.000 škola, a biće opremljeno 10.000 digitalnih učionica, dok će na desetine osnovnih i srednjih škola biti renovirano.

Predlog budžeta predviđa i povećana sredstva za inovacioni fond, udvostručen je novac za nauku, a ministar je istakao da su obezbeđena sredstva za završetak naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu.

Mali je rekao i da je budžet za sledeću godinu predvideo subvencije za železnička preduzeća, “Resavicu”, “Puteve Srbije” i “Koridore Srbije”.

Kako je ocenio, “ne postoji nikakva opasnost da se ugrozi finansijska stabilnost”, jer je predviđen vrlo mali deficit od 0,3 odsto BDP-a.

“Budžet za 2020. godinu označava završetak procesa fiskalne konsolidacije, i predstavlja nastavak ubrzanog privrednog razvoja Srbije”, istakao je Mali i dodao da ga karakteriše početak realizacije Nacionalnog investicionog plana kojim će “Srbija doživeti preporod”.

Predlog budžeta zasnovan je na projekciji rasta BDP-a od četiri procenta.

“Prema prvim procenama, u trećem kvartalu ove godine imamo rast od čak 4,7 odsto”, rekao je Mali i dodao da je projekcija rasta BDP-a za celu 2019. 3,5 procenata, “ali je moguće da bude i više”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here