Naslovna Posao Za godinu dana nezaposlenost smanjena za 10%

Za godinu dana nezaposlenost smanjena za 10%

Foto: Opština Pećinci

Na sednici Opštinskog veća Opštine Pećinci, održanoj 12. februara, većnici su utvrdili predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u opštini Pećinci za 2020. godinu, kojim su definisani ciljevi i prioriteti aktivne politike zapošljavanja, kao i programi i mere koji će se realizovati u 2020. godini.

Kako je obrazložila načelnica pećinačke Opštinske uprave Dragana Krstić, ovogodišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja predviđena su tri cilja – povećanje broja zaposlenih mladih za 10%, podsticanje zapošljavanja lica starijih od 50 godina za 10% i Podsticanje zapošljavanja nekvalifikovane radne snage za 10%, koje će lokalna samouprava realizovati tokom tekuće godine predviđenim merama.

“Radi se o merama koje smo sprovodili i tokom prethodnih godina, a to su Programi javnih radova, Programi stručne prakse, Organizovanje Sajma zapošljavanja i Subvencije za zapošljavanje. Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja je usklađen sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja za 2020. godinu, a Opštinsko veće će ga dostaviti na usvajanje Skupštini opštine Pećinci na prvoj narednoj sednici‟ – obrazložila je Krstić i dodala da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u opštini Pećinci 31. decembra 2019. godine bilo 683 lica, što je za 10,2 % smanjen broj nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, većnici su doneli odluku o ustupanju na korišćenje prostorija u pećinačkom Kulturnom centru Osnovnoj muzičkoj školi “Teodor Toša Andrejević” iz Rume, radi formiranja Izdvojenog odeljenja ove škole u Pećincima.

“Na osnovu anketa koje smo sproveli u sve tri osnovne škole na teritoriji naše opštine, a u skladu sa predlogom Osnovne muzičke škole iz Rume, ustanovili smo da postoji velika zainteresovanost među decom osnovnoškolskog uzrasta za ovom vrstom obrazovanja, kao i da postoji veliki broj dece koji putuje u Rumu u Muzičku školu. Stoga smo na današnjoj sednici predočili većnicima ovaj predlog i drago mi je da je on usvojen. Sledeći korak je odobrenje od strane Ministarstva prosvete koje će doneti konačnu odluku o formiranju Izdvojenog odeljenja Osnovne muzičke škole u Pećincima. Nadamo se da će odluka biti pozitivna, jer će to prvenstveno značiti našoj deci koja će biti u prilici da se od naredne školske godine muzički obrazuju u Pećincima” – rekla je Krstić.

Na istoj sednici, većnici su, između ostalog, dali saglasnost na planove rada svih 15 mesnih zajednica za 2020. godinu.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestNerešeno u Staroj Pazovi
Sledeća vestPrijava za nekategorizovani smeštaj

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here