Naslovna Posao Za godinu dana nezaposlenost smanjena za 10%

Za godinu dana nezaposlenost smanjena za 10%

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Na sednici Opštinskog veća Opštine Pećinci, održanoj 12. februara, većnici su utvrdili predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u opštini Pećinci za 2020. godinu, kojim su definisani ciljevi i prioriteti aktivne politike zapošljavanja, kao i programi i mere koji će se realizovati u 2020. godini.

Kako je obrazložila načelnica pećinačke Opštinske uprave Dragana Krstić, ovogodišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja predviđena su tri cilja – povećanje broja zaposlenih mladih za 10%, podsticanje zapošljavanja lica starijih od 50 godina za 10% i Podsticanje zapošljavanja nekvalifikovane radne snage za 10%, koje će lokalna samouprava realizovati tokom tekuće godine predviđenim merama.

“Radi se o merama koje smo sprovodili i tokom prethodnih godina, a to su Programi javnih radova, Programi stručne prakse, Organizovanje Sajma zapošljavanja i Subvencije za zapošljavanje. Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja je usklađen sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja za 2020. godinu, a Opštinsko veće će ga dostaviti na usvajanje Skupštini opštine Pećinci na prvoj narednoj sednici‟ – obrazložila je Krstić i dodala da je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u opštini Pećinci 31. decembra 2019. godine bilo 683 lica, što je za 10,2 % smanjen broj nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, većnici su doneli odluku o ustupanju na korišćenje prostorija u pećinačkom Kulturnom centru Osnovnoj muzičkoj školi “Teodor Toša Andrejević” iz Rume, radi formiranja Izdvojenog odeljenja ove škole u Pećincima.

“Na osnovu anketa koje smo sproveli u sve tri osnovne škole na teritoriji naše opštine, a u skladu sa predlogom Osnovne muzičke škole iz Rume, ustanovili smo da postoji velika zainteresovanost među decom osnovnoškolskog uzrasta za ovom vrstom obrazovanja, kao i da postoji veliki broj dece koji putuje u Rumu u Muzičku školu. Stoga smo na današnjoj sednici predočili većnicima ovaj predlog i drago mi je da je on usvojen. Sledeći korak je odobrenje od strane Ministarstva prosvete koje će doneti konačnu odluku o formiranju Izdvojenog odeljenja Osnovne muzičke škole u Pećincima. Nadamo se da će odluka biti pozitivna, jer će to prvenstveno značiti našoj deci koja će biti u prilici da se od naredne školske godine muzički obrazuju u Pećincima” – rekla je Krstić.

Na istoj sednici, većnici su, između ostalog, dali saglasnost na planove rada svih 15 mesnih zajednica za 2020. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here