Naslovna Magazin Zdravlje Za hemofiliju najvažnija pravovremena dijagnostika

Za hemofiliju najvažnija pravovremena dijagnostika

PODELI
Foto: Shutterstock.com/S_L

Stečena hemofilija retka je autoimuna bolest sistema zaustavljanja krvarenja i zgrušavanja krvi, a u Srbiji godišnje se javlja kod 10 ljudi, upozorili su danas iz Udruženja hemofiličara i ukazali na važnosti pravovremene dijagnostike i primene terapije, kako život obolelih ne bi bio ugrožen.

“Ukoliko se stečena hemofilija A ne prepozna na vreme i ne započne odgovarajuće lečenje, bolest može imati fatalan ishod”, navode iz Udruženja.

Profesor doktor Predrag Miljić iz Klinike za hematologiju UKC Srbije kaže da se dodatnim laboratorijskim testovima može potvrditi auto-antitela na faktor VIII koagulacije i dokazati prisustvo bolesti.

Navodi i da blagovremena dijagnoza i terapija u više od 75 odsto slučajeva postiže potpuno izlečenje bolesnika.

Iz Udruženja naglašavaju da su procene da se na milion stanovnika godišnje otkrije jedan do dva bolesnika što znači da se u Srbiji može ocekivati od pet do 10 bolesnika tokom jedne godine.

Lek za izlečenje ne postoji, pa je od izuzetne važnosti da oboleli redovno primaju dostupnu terapiju i drže bolest pod kontrolom.

Iz udruženja dodaju da se urođena hemofilija javlja kod dečaka od rodenja, dok je stečena rezultat autoimunog poremećaja i može se javiti kod oba pola i u bilo kom uzrastu.

Upozoravaju da ipak, kod tipa A postoje dva pika javljanja kod trudnica i tokom 12 meseci nakon porodaja, a drugi kod starijih od 60.

Usled njene retkosti, kako navode, može se desiti da i lekari ne pomisle odmah na to oboljenje stoga, kada se jave “neobjašnjiva” krvarenja, velike modrice, posebno one koje se mogu napipati, kod prethodno zdrave osobe koja ne daje podatak o povredi ili ranijem poremećaju krvarenja, treba posumnjati na stečenu hemofiliju i pacijenta uputiti hematologu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here