Naslovna Poljoprivreda ZA MIRNIJI SAN RATARA: U centru “Fruška gora” modernizacija protivgradne zaštite

ZA MIRNIJI SAN RATARA: U centru “Fruška gora” modernizacija protivgradne zaštite

PODELI
Foto: Pres biro Pokrajinske vlade

RADOVI na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite Radarskog centra “Fruška gora” odvijaju se predviđenom dinamikom. Time su stvoreni uslovi za početak automatizacije sistema i u radarskim centrima “Samoš” i “Bajša”, za šta će Pokrajinska vlada izdvojiti gotovo dve milijarde dinara.

– Ovo je važna vest za poljoprivrednike i gazdinstva jer se konkretno na delu borimo za smanjivanje posledica koje mogu naneti gradonosni oblaci i koje mogu biti veoma velike. Od 118 lansirnih stanica Radarskog centra “Fruška gora” 55 je već automatizovano – rekao je u nedelju predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, posle obilaska tog radarskog centra.

On je podsetio da je Skupština Vojvodine donela odluku o obezbeđivanju neophodnih finansijskih sredstava za početak procedure modernizacije sistema i u druga dva radarska centra na teritoriji Vojvodine – “Bajša” i “Samoš”.

– Time ćemo pokriti celu teritoriju Vojvodine i smanjiti rizike od posledica grada za 30 do 40 procenata. Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od gradonosnih oblaka, rakete će, umesto velikog broja ljudi, lansirati operater iz radarskog centra, što će omogućiti efikasnije i brže delovanje – naveo je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić istakao je da je automatizacija mreže važan posao od zajedničkog interesa za sve građane Republike Srbije i najavio da će svih 118 lansirnih stanica Radarskog centra “Fruška gora” biti automatizovano do kraja maja.

POUZDANIJI SISTEM

– POTOM krećemo u proces automatizacije lansirnih stanica radarskih centara “Samoš” i “Bajša”. Ovim projektom se eliminiše rad strelaca i omogućuje pouzdaniji i efikasniji sistem i na taj način obezbeđujemo da štete od grada budu svedene na najmanji nivo koji dopušta struka – kazao je Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here