Naslovna Srem Pećinci Za očuvanje Kupinika Pokrajina izdvojila milion dinara

Za očuvanje Kupinika Pokrajina izdvojila milion dinara

PODELI

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je juče 136 ugovora, vrednih više od 40 miliona dinara, za projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini i zaštite i očuvanja tradicionalnog srpskog narodnog stvaralaštva u AP Vojvodini.

Reč je projektima koji se bave negovanjem, prezentacijom i promocijom tradicionalog srpskog stvaralaštva i istraživanjem, zaštitom i očuvanjem pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i njegovom digitalnom prezentacijom.

„Danas, pred Muzejom Prisajedinjenja, odajemo zahvalnost svima koji neguju i čuvaju naše tradicionalno srpsko stvaralaštvo. Realizacijom ovih ugovora, i u delu očuvanja pokretne i nepokretne kulturne baštine, preduzimaćemo mere u svim sferama umetničkog stvaralaštva – od arheologije do kulturno-umetničkih društava, da podržimo očuvanje naše tradicije i da se zajednički potrudimo da našu kulturnu baštinu, posebno naše srpsko stvaralaštvo, predstavimo uvek na inovativan i savremen način“ – rekao je Mirović.

U ime pećinačke lokalne samouprave ugovor vredan milion dinara potpisala je Ljubica Bošković, direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci, a sredstva koje je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dodelio pećinačkoj opštini namenjena su za realizaciju projekta “Kupinik – pet vekova posle (1521-2021)”.

“Pećinačka lokalna samouprava i Turistička organizacija opštine Pećinci poslednjih godina čitavim nizom projekata radi na očuvanju tradicije i kulture našeg kraja, a najznačajniji je upravo obnova poslednje srpske srednjovekovne prestonice – Kupinika, koji je pre tačno 500 godina razoren. Opština Pećinci je pre nekoliko godina napravila prve korake ka očuvanju ovog istorijskog bogatstva, a mi ćemo sa ovim sredstvima koja smo dobili početi polako da mu vraćamo stari sjaj. Naime, prvo ćemo napraviti jednu maketu Kupinika koju će svi naši posetioci moći da vide i da dožive kako je Kupinik nekad izgledao. Takođe, na maketi će se nalaziti i QR kod koji će posetioce voditi na novi sajt Turističke organizacije opštine Pećinci, gde će moći pročitati sve relevantne informacije vezano za ovo srednjovekovno utvrđenje. A ono što će biti veliko iznenađenje za naše posetioce je hologram zmaja koji će dočekivati posetioce i izranjati iz zidina Kupinika” – rekla nam je direktorka Bošković i podsetila da su u Kupiniku stolovali poslednji srpski despoti Brankovići, a da je Vuk Grgurević Branković legendarani Zmaj Ognjeni Vuk podigao Kupinik na nivo prestonice.

Predsednik Mirović je ocenio da su ovi konkursi izuzetno važni, posebno za manje sredine u Vojvodini, i naveo da su znatno povećana sredstva za kulturno-umetnička društva, a da su izdvajanja za oblast zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2021. godini uvećana gotovo petostruko u odnosu na prošlu godinu.

„Bićemo dostojni zaveta koji su nam ostavili naši preci i nastavićemo da izdvajamo znatna finansijska sredstva za ove oblasti“ – poručio je predsednik Mirović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here