Naslovna Hronika Za odbranu obale Save – 1,5 miliona evra

Za odbranu obale Save – 1,5 miliona evra

PODELI
Foto: Dnevnik.rs/Filip Bakić

Savski kej u dužini od 1.057 metara, od Starog mosta do Kapetanije biće rekonstruisan sredstvima Vlade Republike Srbije i Svetske banke, koja je raspisala tender za uređenje obaloutvrde.

Sremska Mitrovica dobija mobilne panele za zaštitu od poplava

Vrednost investicije je oko 1,5 miliona evra, a očekuje se da radovi počnu ove godine, potvrdio je u Sremskoj Mitrovici ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

– Uoči petogodišnjice poplava iz 2014. godine, na ovaj način pokušavamo da zaštitimo naša dobra nizvodno od granice sa Hrvatskom – rekao je Nedimović i podsetio da susedne zemlje dižu svoje nasipe i brane i normalno je da i Srbija to radi na čitavoj dužni toka reke Save.

Mitrovica će se širiti ka Fruškoj gori?

Odbrana od visokih voda baziraće se na pokretnim zaštitnim panelima, koji će brzo montirati u slučaju potrebe, na 1,2 do 1,8 metara u odnosu na kote keja. Pre pet godina posebno je bio kritičan deo obale od Starog mosta do Male crkve, gde je tada reka nadvisila zub nasipa koji je na 850cm i stigla do vodostaja od 864 santimetra. Sledeća faza, po rečima Nedimovića, je rekonstrukcija obaloutvrde na mačvanskoj strani, za koju je urađena i projektna dokumentacija.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kaže da su pokretni paneli efikasni i finansijski isplativi na duži vremenski period. Pored toga, oni su bezbedniji i garantuju da ne može doći do prodora vode. Potrebno je podići poseban objekat za smeštaj panela u VP „Sava”.

– U projekat rekonstrukcije keja ubačeno je i novo popločavanje nasipa tartanom i behatonom, a postaviće se i novi mobilijar i rasveta – najavio je gradonačelnik.

Od 1. marta poljoprivrednicima subvencije ZA GORIVO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here