Naslovna Posao Za vinare i vinogradare iz budžeta 8,9 mil EUR

Za vinare i vinogradare iz budžeta 8,9 mil EUR

PODELI
Foto: ekapija

Povodom najvećeg vinskog praznika, na manifestaciji Sveti Trifun na Savskom vencu, stručnjaci su birali između 295 prijavljenih vina i izabrali najbolja u osam kategorija. Ocenjivali su ih elektronski.

Nagrade su uručene, između ostalog, za najbolje tradicionalno proizvedeno vino – italijanski rizling iz 2018. godine, i najbolje crno vino od autohtone sorte za rezervu Tri Morave iz 2016.

Nevena Ilić iz jagodinske vinarije Temet, dobitnica nagrade za vino autohtone sorte, navodi da je za tu vinariju prošla godina bila vrlo uspešna i da je osvojila mnogobrojne nagrade:

– Skrenula bih pažnju na ovo vino, da je i na najprestižnijem takmičenju u Londonu, na Decanteru, osvojilo zlato.

Aleksandra Barojević iz šidske vinarije Vista Hill iznenađena je nagradom za najbolje tradicionalno proizvedeno vino.

– Nismo ni etiketu pripremili, limitirana je serija, tek smo počeli da radimo na prirodnoj bazi vina i zato mi je baš drago – kaže Barojevićeva.

Vinarstvo u Srbiji već porede sa IT sektorom

Prošlogodišnja zarada od izvoza vina, vredna 19 mil EUR, podstakla je državu da subvencioniše nove zasade, laboratorijske analize, mašine, opremu i zaštitu geografskog porekla.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je upravo 8,9 mil EUR i u budžetu za 2020. godinu, odnosno tri puta više nego prošle godine, tačno onoliko koliko su vinari tražili.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Strategije razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020 – 2030 biće usvojena krajem februara.

– Ona će u narednih deset godina obezbediti finansijska sredstva, kako bi vinari još više proizvodili i što bolje predstavljali srpska vina u svetu – rekao je Mali.

Vinarstvo u Srbiji već porede sa IT sektorom, jer godišnje raste po stopi od 20%.

Mogućnosti su mnogo veće, a prvenstvo u razvoju imaće stare domaće sorte grožđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here