Naslovna Dogadjaj Zaboravljeni rudnik u Čereviću

Zaboravljeni rudnik u Čereviću

PODELI
Foto: rtv

Fruška Gora je toponim koji “izdiže” ravnicu. Narodi koji su naseljavali ovo područje od antičkih vremena, eksploatisali su rudno blago ovog grebena. Malo je međutim zvaničnih podataka o rudnicima Fruške Gore.

Najpoznatiji rudnik je vrdnički kop kamenog uglja, odakle se “crno zlato” bunarilo sa dubine od čak 1200 metara, ali na pobrežju postoje i mnogi majdani – kamenolomi, i nekoliko rudnika plemenitih metala.

Čerevićanin Đura Pospihalj ima salaš iznad ovog sremskog naselja na imanju nekadašnjeg rudnika koji je nedrio drveni ugalj u vremenu između dva velika svetska rata za potrebe proizvodnje cementa u beočinskoj fabrici. Vlasnik salaša, koji je danas na prodaju, objašnjava.

“Salaš je zapravo preostali deo radničkog bivaka, gde su živeli rudari angažovani na iskopu. Nekada se tu nalazila spratna zgrada – radnički dom, koja je porušena šezdesetih godina prošlog veka. Moj otac je kupio imanje i vodu iz potopljenog okna koristio za navodnjavanje. Potpuno je sačuvan ulaz u okno, sa ostacima skele za spuštanje radnika u jamu. Na iskopu su većinom bili angažovani čerevićani, ali i radna snaga iz drugih krajeva tadašnje Kraljevine, čak i nekoliko slovenaca”, kaže Đura Pospihalj.

Bogatih naslaga uglja ima i danas, ali je eksploatacija prestala, kada je voda poplavila okno i rudnik je zatvoren 1959. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here