Naslovna Svet Zagađenje prirode koronavirusom: Bačene maske i rukavice su nova pretnja vodama

Zagađenje prirode koronavirusom: Bačene maske i rukavice su nova pretnja vodama

PODELI
Foto: nsuzivo

Fotografije na društvenim mrežama širom sveta pokazuju bačene maske i rukavice po ulicama, šumama, plažama, morima i rekama, jer se ne odlažu po pravilniku odlaganja medicinskog otpada. Većina maski i rukavica sastoje se od materijala koji se ne recikliraju i nisu biorazgradivi.

Infektivni otpad je medicinski otpad koji, zbog patogenosti i broja mikroorganizama, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, kao što su: kulture i materijal iz laboratorija koji sadrže infektivne agense; oprema, materijal i pribor koji je bio u kontaktu sa krvlju, derivatima krvi, ostalim telesnim tečnostima, izlučevinama od klinički potvrđenih inficiranih pacijenata, uključujući hirurške zahvate i obdukcije; uključujući sav pribor i materijal za jednokratnu upotrebu; zarazni otpad koji je bio u dodiru sa inficiranim pacijentima, kao i infektivan otpad iz medicinskih laboratorija.

Hirurške maske izrađuju se od netkanog materijala, uključujući plastiku poput polipropilena. Ta plastika se u vodi raspada na mikroplastiku koju potom brojne riblje vrste zamene za hranu. U tom lancu ishrane indirektno su ugroženi i ljudi koji jedu tu ribu punu plastike.

Suosnivač organizacije OceansAsia, Geri Stouks rekao je za Indipendent„Način na koji vidim ove maske u okolini samo je još jedan dodatak već postojećoj krizi plastičnim zagađenjem u okeanima. Čekam samo kada će objaviti da su našli neku mrtvu životinju čija je utroba puna hirurških maski i rukavica. To nije pitanje hoće li se dogoditi, nego kada.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here