Naslovna Ekonomija Zahtevi za građevinske dozvole povećani za petinu u 2021.

Zahtevi za građevinske dozvole povećani za petinu u 2021.

PODELI
Foto: pixabay.com/borevina

U 2021. godini broj zahteva za dozvole za gradnju u Srbiji povećan je za petinu, a lokalne samouprave su pozitivno rešile 85 posto takvih zahteva, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U anallizi NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije navodi se da je gradovima i opštinama prošle godine, koja je druga godina pandemije, podneto 138.890 zahteva odnosno 22.000 više nego u 2020. godini.

Širenje virusa jeste uticalo na poštovanje zakonskih rokova zbog češćeg i dužeg odsustva službenika. Najviše se kasnilo sa izdavanjem upotrebnih dozvola – u proseku devet dana duže u odnosu na zakonski rok, za građevinsku dozvolu se čekalo četiri dana duže, a prekoračenje za izdavanje lokacijskih uslova bilo je u proseku pet dana, navodi NALED.

Potpredsednica Saveza za imovinu i investicije u NALED-u i registrator u APR-u, koji upravlja sistemom za podnošenje elektronskih zahteva, Tanja Vukotić Marinković, rekla je da su kašnjenja zabeležena u čak 50 posto gradova i opština dok je u 2020. ovaj problem imalo 15 procenata gradova i 12 posto opština.

Pandemija je jedan od razloga, ali i problem nedovoljnih tehničkih kapaciteta i nedostatka kadrova, s obzirom na to da su u njihovoj nadležnosti i poslovi ozakonjenja objekata i konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem. Pojednostavljenje i digitalizacija postupaka legalizacije i konverzije, po uzoru na reformu izdavanja eGrađevinskih dozvola, kao i omogućavanje konverzije bez naknade, sigurno bi doprineli rešavanju problema sa kojim se država suočava dugi niz godina, istakla je ona.

Prošle godine elektronska građevinska dozvola se izdavala u proseku za devet dana (osam u opštinama i 10 u gradovima), a upotrebna za 14, u situacijama kada investitor podnese ispravan zahtev.

U proseku svaki deseti zahtev nije ispunjavao formalne uslove (13,9 odsto u gradovima i 9,1 odsto u opštinama).

NALED navodi da zatim do usaglašavanja može doći jer investitor nema sve papire, ali to su i slučajevi koji mogu ukazati na koruptivne radnje službenika.

Najveći procenat „dorade“ zahteva zabeležen je u velikim gradovima, konstatuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here