Naslovna Dogadjaj Zajedničkim snagama do nove kuće

Zajedničkim snagama do nove kuće

PODELI

Članovi Kulturno umetničkog društva „Kupinik“ godinama unazad družili su se i vežbali u fiskulturnoj sali kupinske osnovne škole. Međutim, ove godine su zbog rekonstrukcije škole bili primorani da vežbaju u starom lovačkom domu, jer kako kažu predsednik društva Milan Zujić i počasni predsednik Bora Ranisavljević, lovci sebi grade novu kuću, a njihovu staru su prepustili folklorašima.

Uz finansijsku pomoć i svesrdnu podršku Opštine Pećinci, rekao nam je Zujić, postojeće dve prostorije doma u potpunosti će se renovirati, a veterani ovog društva i meštani Kupinova zasukali su rukave i svakoga dana vredno rade na obnovi doma, kako bi se što pre skućili.

„Među veteranima ima električara, gipsara, vodoinstaletera, ljudi koji znaju da kreče, rade keramiku ili se razumeju u neke druge neophodne poslove tako da, kada smo dobili sredstva od Opštine, prionuli smo odmah na posao jer nas čeka mnogo šta što bi trebalo da se uradi. Potrebno je da se zgrada okreči, da se sanira mokri čvor, da se promeni stolarija. U međuvremenu, javili su se i meštani, ali i iz restorana „Šanac“, tako da svi pomažu onako kako mogu – neko finansijski, a neko svojim radom. Bude nas desetak, a vikendom i po petnaestak nas koji radimo. Žene kuvaju kafu i donose ručak, mi muškarci radimo teže fizičke poslove na domu i, sve u svemu, radovi lepo odmiču“ – rekao je Zujić.

Kulturno-umetničko društvo „Kupinik“ iz Kupinova ima više od 80 članova, a u svojoj biografiji sjajne nastupe širom Evrope, od Francuske i Italije, preko Rumunije i Bugarske, te Mađarske, Slovačke i Češke. Većina članova KUD-a je iz Kupinova, Ašanje i Obreža, ali ima ih i iz ostalih mesta pećinačke opštine, kao i iz Progara i Surčina. Društvo ima četiri sekcije, od predškolskog uzrasta sve do veterana.

Kruna „Kupinika“ je prvi ansambl koji čine mladi do 20 godina – oni su proslavili i Kupinovo i našu opštinu nastupima širom Srbije i Evrope. U sekciji veterana su i oni koji nikada nisu igrali folklor, a sada ga igraju – rekreativno. Oni su prava logistička snaga KUD-a – ulažu veliki rad i trud da se igračima obezbede svi uslovi za igru, narodna nošnja, osveženje, hrana, putovanja i ostalo.

Prvi put od osnivanja, KUD „Kupinik“ sada ima i neke druge planove, koji se ne tiču samo nastupa i osvajanja publike – planiraju da „svoju kuću“ lepo urede i da, kada se vrate redovnim aktivnostima u školskoj sali, obezbede lep prostor za smeštaj opreme i nošnje, za proslavu rođendana članova društva, za sastanke i slična dešavanja.

Valja pomenuti i da sada, zbog poznate epidemiološke situacije, folkloraši igraju u manjim grupama, bez publike.

„Koreograf je Damir Mutavčić iz Jakova. Njegovi asistenti su Nina Ranisavljević, koja vodi školu folklora, i naš stari igrač Miloš Jelesijević iz Progara. Imamo divnog muzičara, našeg Baticu iz Progara – njega ne bismo dali ni za šta na svetu, jer on je i šoumen i muzičar, svira kao Branimir Đokić, samo što ga mi volimo više nego Đokića! Pravi je majstor, ne vredi ime da mu govorim jer svi ga znaju kao Baticu“ – kazao je Zujić.

U poslednje vreme, i veterani se trude da osvoje publiku – dve godine su predstavljali pećinačku opštinu na međunarodnom festivalu u Banja Luci. A mlađi igrači učestvuju u međunarodnoj organizaciji za negovanje narodne tradicije „Đeram“, koje okuplja 24 društva iz Bosne, Hrvatske i Srbije. I to je, naravno, podatak za pohvalu jer – bolje je da se mladi na taj način okupljaju i u kolu zaigraju, nego da se druže po zadimljenim kafićima. Poklonici folklora kažu – kulturno-umetnička društva su zdrave, najzdravije i najlepše sredine za druženje mladih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here