Naslovna Dogadjaj Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima

Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima obeležio je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u našem gradu, na Trgu Ćire Milekića. Cilj akcije jeste upoznavanje građana sa ovim problemom i podizanje društvene svesti vezano za trgovinu ljudima.

Akcija je održana uz podsećanje da žrtva trgovine ljudima može postati svako, bez obzira na pol, rasu, uzrast i stepen obrazovanja. Centar za socijalni rad „Sava”, kao nadležna ustanova socijalne zaštite na lokalnom nivou ima ulogu koordinatora Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Branislav Vukmir direktor Centra za socijalni rad „Sava” u ime koordinatora Lokalnog tima kaže: „Povod današnjeg okupljanja jeste obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u organizaciji Lokalnog tima za borbu potriv trgovine ljudima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Članovi tima su pored Centra za socijalni rad „Sava”, Crveni krst, Više javno tužilaštvo, Policijska uprava, Kancelarija za mlade, Nacionalna služba za zapošljavanje, Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gradska Uprava za obrazovanje, Udruženje Roma CEUR i Dom zdravlja. Povod današnjeg okupljanja jeste da se podigne nivo svesti građana o ovom globalnom fenomenu koji je prisutan i kod nas. Statistički podaci govore da je 78 bilo evidentiranih žrtava na teritoriji Republike Srbije, od toga je 71 državljanin Republike Srbije, što znači da je ovaj fenomen nije prisutan samo oko nas, nego je prisutan i kod nas i ovim jednim performansom hteli da upoznamo širu javnost o vrstama trgovine ljudima i konkretno šta je to.”

Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine ljudima, uz porast interne trgovine ljudima, što je doprinelo boljoj vidljivosti domaćih državljanki i državljana među žrtvama, tj. činjenice da je Srbija i zemlja porekla žrtava trgovine ljudima. Od 2008. godine, interna trgovina ljudima, dakle unutar granica Srbije, čini oko polovine svih slučajeva trgovine ljudima u našoj zemlji.

Evropska Komisija 2007. godine, proglasila je 18.oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Aktivnosti koje Lokalni tim sprovodi imaju veliki preventivni značaj jer su usmerene na decu i mlade, kao posebno ugrožene ciljne grupe, ali i na profesionalce koji u svom radu, mogu doći u kontakt sa žrtvama trgovine ljudima. Tim povodom, na Gradskom trgu organizovana je podela propagandno-edukativnog materijala.

Ukoliko posumnjate da je neko žrtva trgovine ljudima ili se sami nađete u lancu trgovine, obavezno pozovite neki od ovih brojeva:

Astra anti trafficking action, SOS telefon: 011/785 0000

Centar za zaštitu trgovine ljudima 063/ 610-590

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here