Naslovna Dogadjaj Zakazana prva proba državne mature

Zakazana prva proba državne mature

PODELI
Foto: nsuzivo

Prvo pilotiranje državne mature, koja bi trebalo da bude uvedena od 2022. godine i da zameni prijemni ispit na fakultetima, biće sprovedeno u 101. školi u Srbiji od 20. oktobra.

Pilotiranje testova namenjenih opštoj maturi biće u 50 gimnazija, testiranje za stručnu maturu biće u 38 srednjih stručnih škola, dok će se testovi za umetničku maturu proveravati u tri umetničke škole. Pilotiranje završnog ispita planirano je u 10 srednjih trogodišnjih škola.

– Državna matura treba značajno da unapredi kvalitet obrazovanja, pre svega u srednjoškolskom i visokom obrazovanju. Prvo pilotiranje zakazano je krajem oktobra, očekujem posle 20. oktobra da će se pristupiti prvom pilotu – kaže za Tanjug savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović.

Ona navodi da će se u prvom pilotu, osim državne mature, pilotirati i završni ispit za trogodišnje škole.

Planirano je da se testiraju samo zadaci i procedure na nivou škole, a Kosanović pojašnjava da iz bezbednosnih razloga sada nije moguće sprovesti ostale procedure koje se tiču, recimo, distribucije testova.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedure koje bi trebalo da budu identične onima koje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature u gimnazijama se polaže opšta matura – dva obavezna predmeta (srpski jezik, matematika) i jedan sa liste opšteobrazovnih predmeta.

U srednjim stručnim školama polažu se, takođe, dva obavezna predmeta (srpski jezik i matematika) i stručni predmet.

Što se tiče umetničke mature polaže se srpski jezik i književnost, jedan predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta i umetnički predmet.

Proba državne mature planirana je za proleće 2022. godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here