Naslovna Život ZAMOTAVATE HRANU U FOLIJU? E, kad pročitate ovo, više NEĆETE! Postoji ZLATNO...

ZAMOTAVATE HRANU U FOLIJU? E, kad pročitate ovo, više NEĆETE! Postoji ZLATNO PRAVILO!

Foto: profimedia

Za većinu ljudi prekrivanje hrane aluminijumskom folijom i stavljanje u fižider je jednostavan način skladištenja. Međutim, zamotavanje hrane u foliju takođe je i lak način izlaganja zdravstvenim rizicima. Stručnjaci upozoravaju da je takva folija za pečenje, a ne za skladištenje ostataka hrane. 

Kako ljudima treba vazduh za disanje, bakterijama je on potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput Bacillus cereus proizvode toksine koji se ne mogu uništiti visokim temperaturama kuvanja. Stoga, kada ostavite vrući obrok na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterija se brže razvijaju, govore iz Ministarstva zdravstva države Vašington.

Upotreba aluminijumske folije neće rešiti ovaj problem, jer ne može da sprečiti ulazak vazduha.

“Prisutnost vazduha pogoduje bržem razvoju bakterija, tako da je potrebno nabaviti vakuumske posude koje neće propustiti vazduh”, govori Lindzi Maloun, registrovana dijetetičarka iz klinike u Klivlendu.

Njeno zlatno pravilo za pakovanje ostataka hrane jeste da ih uvek zatvarate u plitke i nepropusne posude, kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija. Obavezno stavite hranu u frižider u roku od dva sata, pre nego što bakterije stignu da je unište. Ako svoje ostatke spremite po ovim uputstvima, oni obično mogu trajati i do četiri dana u frižideru, prenosi Rajders Dajdžest.

IZVORsrbija danas
Prethodna vestNikola Gajin slavodobitnik
Sledeća vestKoliko kafe je OK popiti pred ispit?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here