Naslovna Posao Zaštita geografskog porekla pirotskog kačkavalja i u okviru EU omogućiće veću zaradu

Zaštita geografskog porekla pirotskog kačkavalja i u okviru EU omogućiće veću zaradu

PODELI
Foto: ekapija

Pirotski kačkavalj, uz ariljsku malinu i lipov med sa Fruške gore, u 2020. godini biće prvi proizvodi iz Srbije čije će geografsko poreklo biti zaštićeno i u okviru Evropske unije. Tokom ove godine, uz pomoć stručnjaka iz zemalja zapadne Evrope, obavljene su sve pripreme.

Po originalnoj recepturi staroj više od dva veka, u korpi od leskovog pruća, isključivo ručno i danas se u Mlekarskoj školi proizvodi pirotski kačkavalj.

– Jedino što je unapređeno to je da ne cepamo drva kao ranije, pa da ložimo kazan, nego sada samo okrenemo slavinu pa parimo testo. Sve ostalo se radilo kao i pre, ručno – kaže Boban Jovanović, majstor kačkavaljdžija.

Pirotski kačkavalj kao jedinstveni delikates već ima zaštićeno geografsko poreklo u Srbiji.

– Ovo će biti još stepenica više, s obzirom na to da sada možemo biti nosioci udruženja svih proizvođača iz pirotskog regiona i veliki podstrek mladim ljudima da se vrate stočarstvu i da proizvode osnovnu sirovinu, mleko sa Stare planine – navodi Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Zaštita geografskog porekla u Evropskoj uniji, pirotskom kačkavalju i ostalim tradicionalnim proizvodima iz Srbije treba da omogući povećanje proizvodnje i lakši put do potrošača širom sveta.

– Na nama je da se zaista potrudimo oko količine, jer ovo što se sada proizvodi je nedovoljno i za srpsko tržište, i nadam se da će to biti ogroman motiv, ne samo mlekarama sa područja opštine Pirot nego da će se zainteresovati i ljudi sa strane koji bi da ulože kapital u nešto što je profitabilno – kaže inženjer poljoprivrede Vesna Lazarević.

Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu kaže da imaju najave i nekih većih ulagača koji žele da otvaraju farme, koji žele da se bave stočarskom proizvodnjom i preradom mleka:

– Sam plasman zaštićenog pirotskog kačkavalja u Evropu njima će omogućiti veću zaradu.

Srbija trenutno ima 45 prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. U Pirotu se nadaju da će, osim kačkavalja, na listi uskoro biti i peglana kobasica, jer je proizvodnja lokalnih delikatesa u svetu unosan biznis.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here