Naslovna Život Zaštitite vodomere na vreme

Zaštitite vodomere na vreme

Foto:istock

Da bi se sačuvali vodomeri od smrzavanja i pucanja tokom zimskog perioda potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u  šahtovima  koji su neadekvatni  u kojima dolazi do smrzavanja mernog uređaja. Obaveza potrošača je da brinu kako o svojim unutrašnjim vodovodnim  instalacijama, tako  i da se staraju da vodomer  bude čist i zaštićen od smrzavanja i mehaničkih oštećenja i dostupan za očitavanje.

Do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada  nisu propisno smešteni u odgovarajućim šahtovima  i  u slučajevima smrzavanja unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima bez utroška vode. U takvim okolnostima predlažemo da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz instalacija u objektima gde se ne stanuje tokom zime, kao i  iz prostorija koje se tokom zime ne greju (podrumi, garaže, potrkrovlja) i da se na taj način vodomeri zaštite od moguće štete koja nastaje smrzavanjem.

Posebno apelujemo na vlasnike vikendica, s obzirom da se u ovim objektima tokom zime ređe boravi. Ukoliko je vodomer postavljen plitko, potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor, slama i sl. Zavijanje vodomera  u krpe  ne predstavlja dovoljnu zaštitu kada su niske temperature. Najbolja termozaštita je  stiropor debljine  od 5-10 cm zalepljen na  unutrašnju stranu poklopca šahta.

Potrošači koji imaju propisno izgrađene vodomerne šahtove, ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim skloništima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerni šaht poklopljen, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Apelujemo na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih.

IZVORgmpress.rs
Prethodna vestU ovoj sremskoj opštini se SVAKA DRUGA KUĆA BAVI BIZNISOM
Sledeća vestPredstava “Milunka” u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here