Naslovna Poljoprivreda Zaštitni ram na polovnim traktorima je obavezan od 1. januara 2023.

Zaštitni ram na polovnim traktorima je obavezan od 1. januara 2023.

PODELI
Ilustracija: Poljoprivrednik

Na osnovu ranijih zakonskih regulativa, odredba o obaveznoj ugradnji zaštitnih ramova na polovnim traktorima je trebalo da počne da se primenjuje od 1. janura 2022. Međutim, prema poslednjem Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, obavezna ugradnja zaštitnih struktura je odložena za 1. januar 2023. godine. 

Naime, kako piše u članu 90. Pravilnika, traktor vrste T, koji je proizveden i prvi put registrovan u periodu od 1. januara 1983. godine zaključno sa 3. majem 2013. godine, mora posedovati bezbednosnu kabinu ili ram, najkasnije od 1. januara 2023. godine.

Ove zaštitne strukture treba da budu ugrađene i izvedene u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima, da bi se zaštitio vozač od povrede u slučaju da se traktor prevrne. 

Podsećamo i da je u toku realizacija Projekta univerzalnog zaštitnog rama. Ovaj projekat, između ostalog, ima za cilj da se smanje troškovi proizvodnje ove zaštitne strukture i iznađu načini kako bi ramovi bili dostupni korisnicima po što pristupačnijim cenama, a ako se pronađe odgovarajuće rešenje – možda i besplatno. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here