Naslovna Srbija Zaštitnik građana traži izmenu zakona radi potpune zaštite LGBTI osoba

Zaštitnik građana traži izmenu zakona radi potpune zaštite LGBTI osoba

PODELI
Foto: Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je danas da LGBTI osobe u Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava i da je neophodna izmena više zakona kako bi im se obezbedila sveobuhvatna sistemska zaštita.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a u znak podrške LGBTI osobama, zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović sa saradnicima iz tog sektora istakla je zastave pripadnika LGBTI populacije na zgradi Institucije Zaštitnika građana.

Značajan pomak u sistemskoj zaštiti LGBTI osoba učinjen je prošle godine izmenama zakona o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije kojima se brani diskriminacija na osnovu polnih karakteristika. Ipak, neophodno je izmeniti još nekoliko zakona kako bi njihov položaj bio kvalitativno unapređen, rekao je Pašalić.

Zaštitnik je naveo i da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije, a izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći treba LGBTI osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here