Naslovna Život Zašto imamo knedlu u grlu kada smo tužni?

Zašto imamo knedlu u grlu kada smo tužni?

PODELI

Kada nam je teško ili smo tužni, imamo osećaj kao da nam je zastala “knedla u grlu”. Naučnici sa Univerziteta Tilburg, u Holandiji, pokušali su da daju objašnjenje ovog osećaja.

Plač dolazi s pojačani pulsom, malo znojenja, a ponekad i osećajem knedle u grlu. Kuglica koja se pojavi mogla bi da bude povezana s tim kako naš organizam reaguje na stresne situacije.

Profesor Ad Vingerhots, klinički psiholog sa spomenutog univerziteta, kaže za naučni časopisda kada postanemo uplašeni ili imamo osećaj teskobe, ulazimo u način ‘borbe ili bega’. Ubrzano disanje u tim situacijama utiče na mišić koji kontroliše otvaranje grla nazvan glotis (sredina grkljana), koji se širi kako bi dopustio više vazduha tokom pripreme za borbu ili bežanje.

Širenje glotisa stvara poznati osećaj knedle u grlu- gutanje uključuje zatvaranje glotisa i kada pokušavamo da progutamo radimo protiv mišića koji glotis otvaraju kao odgovor na plač. Takođe, postoji još jedno objašnjenje za ovaj osećaj.

-Drugo objašnjenje stavlja veći naglasak na pokušaje izbegavanja suza koje prati zaustavljanje disanja i time stezanje mišića u grlu. To takođe rezultuje bitkom između ovih suprotstavljenih sila za istovremeno širenje i stezanje glotisa, što uzrokuje “stezanje” koje osećamo u grlu- kaže Vingerhots.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here