Naslovna Magazin Zdravlje Zašto je origano prirodni antibiotik?

Zašto je origano prirodni antibiotik?

PODELI
Foto: Da Bruno

Drevni Grci i Rimljani su povezivali origano sa srećom i radošću. Ime odlazi od grče reči oros, što znači planina, i ganos, što znači radost.

Antioksidanti timol, karvakrol, limonen, okimene i kariofil, daju ovoj biljci ukus i miris. Oni takođe doprinose zdravstvenim prednostima origana i njegovog ulja, koji je veoma popularan poslednjih godina.

Ljudi širom mediteranske regije vekovima koriste origano u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti i problema uključujući astmu, dijareju, prehlade, grčeve, bolova u mišićima.

U laboratorijskoj studiji urađenoj 2019. godine, karvakrol i timol, sprečili su da se razni sojevi bakterije Stafilokoke razviju u mesu i mlečnim proizvodima, sugerišući da bi on mogao pomoći u kontroli rasta bakterija u hrani.

Ulje origana je pokazalo “značajnu antibakterijsku aktivnost” protiv 11 mikroba. Ovo sugeriše da bi supstance origana mogle da igraju ulogu u borbi protiv bolesti koje više ne reaguju na antibiotike.

Naučnici su pronašli dokaze da ekstrakti mogu pomoći u sprečavanju oštećenja DNK u ćelijama zbog oksidativnog stresa, zračenja i mitogena, vrste proteina koji mogu izazvati neželjenu deobu ćelija.

Iako konzumiranje origana samo po sebi neče sprečiti rak, raznovrsna biljna ishrana bogata antioksidansima koji uključuju i origano, može pomoći u sprečavanju promena ćelija koje mogu dovesti do raka.

U 2018. godini istraživači su nadgledali kako tretman uljem origana i drugim supstancama utiče na pacove sa depresijom usled hroničnog nepredvidivog stresa. Nakon 14 dana ponašanje povezano sa stresom poboljšalo se kod pacova koji su primili tretman origana. Autori studije su zaključili da bi origano mogao ublažiti ponašanje povezano sa stresom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here