Naslovna Srem Inđija “Zašto je ulica u Inđiji nazvana je po TRŽNOM CENTRU?” Odgovor nadležnih...

“Zašto je ulica u Inđiji nazvana je po TRŽNOM CENTRU?” Odgovor nadležnih JE URNEBESAN

PODELI
FOTO: RAS SRBIJA

Ulica nazvana po tržnom centru? Ili po građevinskoj firmi? Neverovatno, ali – izvodljivo. Upravo takva ulica postoji u Inđiji, i to skoro deset godina, a zanimanje i iščuđavanje javnosti ne jenjava, te je tako inđijska ulica Trejdjunik nedavno dobila novi talas popularnosti na Tviteru. 

Ime ulice dato je za vreme “vladavine” DS, kada je Ješić poslovao sa “Trejdjunikom”, te im je u znak zahvalnosti “data” ulica.

Dođite, investitori, dobićete celu ulicu!

U obrazloženju piše i da je imenovanje ulica po “uspešnim građevinskim kompanijama” praksa zapadnih zemalja, te da je to uobičajeno.

“S druge strane, cilj utvrđivanja ovakvog naziva ulice je stvaranje što pozitivnije poslovne atmosfere i predočavanje budućim investitorima da je Inđija spremna na najveći stepen saradnje, a sve u vezi s projekcijom budućih investicija i potencijalnih poslovnih sadržaja na teritoriji naše opštine.”

Obrazloženje se zaključuje navodom da je Komisija ispunila zakonski uslov da ulica dobije ime po “značajnom obeležju”.

– U Inđiji su ulici dali ime po tržnom centru (privatnoj firmi). Nemamo dovoljno važnih istorijskih ličnosti valjda – napisala je jedna tviterašica i priložila fotografiju.

“Ćuti… Meni u ličnoj (karti) bila ta adresa. Skoro 10 godina sam objašnjavao zašto. Čitac lične karte izbaci: ‘TREJĐUNIK'”, glasio je jedan od komentara.

Tržni centar u Inđiji
FOTO: RAS SRBIJA Tržni centar u Inđiji

“Blam, al’ baš blam. Toliko zaslužnih, a oni ovako”, dodala je autorka tvita.

Nadležne u opštini Inđija pitani su kako je moguće da tržni centar bude zaslužniji od bilo kog pisca, naučnika, oslobodioca…

Ulica se nalazi odmah pored istoimenog tržnog centra
FOTO: GOOGLE MAPS / SCREENSHOT Ulica se nalazi odmah pored istoimenog tržnog centra

Odgovor nadležnih opštine Inđija:

“Naime, Odluka o određivanju i utvrđivanju naziva ulica u naseljenom mestu Inđija, od 9. jula 2010. godine, nalaže izmene u nazivima nekoliko ulica. Tako je pod drugom stavkom navedeno da se “novoformiranoj ulici u Bloku 38 u Inđiji, koja se nalazi između ulica Dušana Jerkovića i Dunavske, utvrđuje se naziv ‘Trejdjunik'”.

Dalje piše i prema kojoj pravnoj osnovi, odredbi i saglasnosti se to radi, a onda dolazimo do “prave stvari” – obrazloženja.

Trejdjunik ulica, Inđija
FOTO: RAS SRBIJA Trejdjunik ulica, Inđija

Ime zapravo, po građevinskoj firmi, a ne tržnom centru

“Za predlaganje naziva predmetne ulice, Komisija se rukovodila simbolima koji danas u celoj zemlji i regionu karakterišu opštinu Inđija, kao grad biznisa i ubrzanog napretka. Jedan od tih simbola Inđija je dobila u samom centru grada, izgradnjom kompleksa TQ CITY. Investitor i graditelj navedenog kompleksa je Kompanija TRADEUNIQUE”, navodi se u prvom pasusu obrazloženja.

TQ city Inđija - izgrađeno 2008.
FOTO: SCREENSHOT TQ city Inđija – izgrađeno 2008.
Zanimljivo je da je tržni centar izgrađen 2008. godine, kako se može pročitati na njihovom sajtu, te su dve godine očigledno bile dovoljne da kompleks postane “simbol koji karakteriše opštinu Inđija”.

Slede pohvale uspešnosti ove kompanije, pa dalje piše:

“Ova kompanija se u najboljem svetlu predstavila Inđiji, jer je sa prestižnim arhitektonskim i projektnim rešenjima, stvorila jedan izuzetan ambijent i perspektivu za podizanje poslovnog, društvenog i kulturnog života u Inđiji.”

“Sveobuhvatnost sadržaja ovog ekskluzivnog i inpozantnog kompleksa, ne samo da stvara nov potencijal za zapošljavanje i nove izvore javnih prihoda za lokalnu samoupravu, u čemu se sagledava ekonomski značaj ovog centra, već i obezbeđuje jedinstveno mesto i koncentraciju javnih službi lokalne samouprave: poslovno obrazovni centar, biblioteka, javna preduzeća i sl.”

“Tržnjak” ruku pod ruku s piscem i slikarom

Istog dana kada je ulica Trejdjunik dobila ime, to je bio slučaj i sa ulicama Save Šumanovića, Danila Kiša, Dva zemljaka, kao i Pinc 1 i 2.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here