Naslovna Deca Zašto mala deca imaju onu jednu posebnu igračku?

Zašto mala deca imaju onu jednu posebnu igračku?

PODELI
Foto: 021.rs

Vaše dete ima onu jednu omiljenu i posebnu igračku, ili ćebence, bez kojih ne želi da ide nigde? Nemojte da vas to uplši. Stiv Tober, klinički psiholog, rekao je kako beba zna da igračka ili ćebe nisu majka, ali pomoću takvih predmeta ono dobija svojevrsno zadovoljstvo, jer je taj predmet nešto između mame i igračke. 

Ova igračka ili ćebe se stručno naziva prelazni objekat i dobar je pokazatelj kako će se deca ponašati u interakciji i kako će sklapati prijateljstva.

Neki roditelji mogu biti zabrinuti zbog opsednutosti dece određenim predmetima i u nekom trenutku žele da taj predmet oduzmu detetu, ali psiholozi savetuju da se to ne radi, jer ‘ukoliko je samoimenovani objekat odbačen, kritikovan ili oduzet na bilo koji način, kasnije u životu može doći do problema vezivanja’. 

Prelazni objekat omogućava emocionalnu dobrobit, a bez takvog predmeta – stvarni osećaji mogli bi da ostanu skriveni, potisnuti ili zanemareni ukoliko dete nema drugih načina da se snalazi u svetu oko sebe. Treba zanti i da prelazni objekat nema isti značaj u detetovom životu kako odrasta i da postepeno gubi važnost, što znači da bi dete do osme godine moglo u potpunosti da ga odbaci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here