Naslovna Magazin Auto Zašto novi sistem registracije vozila neće biti dobar za Srbiju?

Zašto novi sistem registracije vozila neće biti dobar za Srbiju?

Foto:otkupautomobila

Najavljeni popusti za registraciju motornih vozila, prema kubicima i godinama, obradovali su vozače. Međutim, uvoznici upozoravaju da bi to moglo da podstakne uvoz zagađivača, kojih u Evropskoj uniji žele da se oslobode.

Tabela kaže da će oni koji imaju automobile između 10 i 20 godina starosti plaćati 65 odsto manji porez prilikom registracije.

Ako se uzme u obzir da je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina, izgleda da je zakonodavac obuhvatio najveću populaciju i baš njoj dao najveći popust.

Uvoznici smatraju da se ovim otvara ”Pandorina kutija” jer baš automobili od 10 do 20 godina starosti jesu i najveći zagađivači.

„Ova kategorija vozila spada u grupu najvećih zagađivača i u svetu se takvi zagađivači kažnjavaju, a u ovom slučaju ova mera je podržavajuća“, ističe Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika novih vozila.

Međutim, u međuvremenu se situacija u automobilskoj industriji obrnula 100 odsto. Prekinut je rad mnogih fabrika zbog čipova iz Kine, nedostatka magnezijuma i zbog prelaska sa motora dizel i benzin na struju. I dok se svet okreće električnim automobilima, naša država olakšava registraciju najvećih zagađivača.

Prethodna vestDve godine od postavljanja spomenika Ćiri Milekiću prvom gradonačelniku Sremske Mitrovice
Sledeća vestGIZ uručio zahvalnicu Opštini Ruma

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here