Naslovna Magazin Zdravlje Zašto ove jeseni treba u ishranu da uključimo crni kim?

Zašto ove jeseni treba u ishranu da uključimo crni kim?

PODELI
Foto: Med-O-Med

Crni kim ili čurukot ima brojne impresivne benefite. Njegova upotreba datira još pre nekoliko vekova, kao lek za sve- od dijareje do bronhitisa.

Crni kim sadrži antioksidante, a nekoliko jedinjenja poput timokinona i terpineola, odgovorni su za njegova snažna antioksidativna dejstva. Jedna studija iz epruvete dokazala je da esencijalno ulje crnog kima takođe deluje kao antioksidans.

Ova biljka pokazala se i kao jako dobra kod snižavanja holesterola. Jedan pregled 17 studija otkrio je da je crni kim povezan sa značajnim smanjenjem lošeg holesterola, kao i triglicerida u krvi.

Bakterije koje su uzrok bolesti odgovorne su za dugačku listu opasnih infekcija, od upale uha do upale pluća. Studije su potvrdile da upravo crni kim sa svojim antibakterijskim svojstvima može da se izbori sa bakterijama, a jedna je koristila crni kim u lečenju stafilokokne infekcije kože kod novorođenčadi.

U većini slučajeva, upala je normalan imunološki odgovor koji pomaže zaštiti tela od povreda i infekcija. S druge strane, hronična upala može doprineti raznim bolestima, poput bolesti srca, kancera ili dijabetesa. Crni kim ima protivupalna svojstva, dokazana naukom.

Jetra je neverovatno važan organ. Ona pomaže u otklanjanju toksina, metabolizuje lekove, obrađuje hranljive materije i proizvodi proteine ključne za zdravlje. Nekoliko studija na životinjama je otkrilo da konzumacija crnog kima može pomoći u zaštiti jetre od povreda i oštećenja. Međutim, još studija je potrebno da bi se dokazalo da li zaista toliko pomaže i ljudskoj jetri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here