Naslovna Srem Fruška gora Zašto posetiti Frušku goru – Odmor za sva čula

Zašto posetiti Frušku goru – Odmor za sva čula

PODELI

Fruška gora je prirodna riznica zdravlja. Na svakom koraku i pri svakom pogledu, ona nesebično deli svoje darove, čineći nas snažnijima i zdravijima.

Kao stara, gromadna planina koja se prostire u severnom delu Srema, ima veliki ekološki, istorijski i kulturološki značaj. Nekada ostrvo u Panonskom moru, a danas nacionalni park, Fruška gora broji više od 1.500 biljnih vrsta, 1.400 vrsta gljiva, 220 vrsta ptica, 60 vrsta sisara i 23 vrste vodozemaca i gmizavaca.

Danas se odlikuje i Evropskom poveljom za održivi turizam od strane Svetskog fonda za prirodu (WWF), zbog specijalnog rezervata koju čini priroda Fruške Gore.

Bogatstvo Fruške Gore se odlikuje u neverovatnim podacima koji je čine jedinstvenom na ovim podnebljima. Ovaj nacionalni park se može pohvaliti najvećom koncentracijom lipove šume u Evropi. Samim tim je i cvetanje lipe propraćeno posetom pčelara iz čitavog regiona i ispašom pčela jer med sa ove planine sadrži čak 93% nektara lipe, pa ne čudi podatak da je i geografsko poreklo ovog meda zaštićeno.

Pored toga, Fruška gora je i jedino mesto gde orao krstaš, najugroženija sorta sa svetske „crvene liste“, ima svoja gnezda.

Položaj same gore i njena vegetacija su zaslužni za stvaranje specifične lokalne klime, koja je izuzetno blagotvorna za telo i psihu, čemu posebno doprinose ruže vetrova. Još je Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, u XIV veku u svojim spisima zabeležio važnost Fruške gore zbog njene specifične energije koju emituje, a koja leči.

Splet vetrova koji se ukrštaju iznad ovog magičnog mesta kao da je stvoren da čoveku pomogne da zaceli svoje telo i smiri svoj duh. Vazduh prebogat kiseonikom i ozonom blagotvoran je za disajne organe, ali i za celokupno zdravlje. Jednostavno rečeno, kada dišete na Fruškoj gori, vi udišete čistu prirodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here