Naslovna Srbija Zašto su nam deca matematički nepismena: U osmom razredu ne znaju množenje,...

Zašto su nam deca matematički nepismena: U osmom razredu ne znaju množenje, neće tablu – hoće tablet

PODELI
Foto: banjalucanke.com

Deca “Z” generacije, a to su sva ona rođena od 1997. do 2015. godine, odrastaju matematički nepismena! Na to se upozorava u najnovijem izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Oko 43 odsto učenika u Srbiji nije dostiglo najniži nivo funkcionalne pismenosti iz matematike

Jednostavno rečeno, nova generacija na kraju osnovne škole ne zna da reši bilo koji zadatak koji zahteva malo duže razmišljanje i povezivanje, a mnogi do osmog razreda dođu a da ne znaju ni celu tablicu množenja.

Odgovor je takođe poražavajuć –  smatra se da su đaci “Z” generacije loši iz matematike jer im je rešavanje zadataka na tabli dosadno. Oni žele mobilni, tablet i brza, trenutna rešenja.

Rezultati dece iz matematike na maloj maturi manji su u odnosu na srpski jezik i kombinovani test tokom celog perioda od 2011. do 2021. godine.

Brojne društvene studije ukazuju da „milenijalci” (rođeni u periodu od 1981. do 1996. godine) i „Z” generacija (rođeni od 1997. do 2015. godine), osim što odrastaju u ambijentu naglog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija, najlakše prihvataju i najbolje se snalaze u primeni tih tehnologija.

Njima je sve teže zadržati pažnju tradicionalnim načinima držanja nastave – „tabla i kreda”, posebno kada je u pitanju matematika – navodi se u izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Oni upozoravaju i da mnogi đaci u Srbiji zbog toga pate od matematičke anksioznosti. To znači da osećaju napetost i strah kada treba da rešavaju matematičke zadatke, da imaju negativan stav prema ovom predmetu i nelagodnost kad treba da idu na taj čas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here